18 Nisan 2010 Pazar

AKCİĞER HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ

Akciğer hastalığının en çok görülen belirtileri öksürük, nefes tıkanıklığı ve hırıltıdır.
ÖksürükÖksürük akciğerdeki bir tahrişin veya hastalığın en yaygın belirtilerinden birisidir, neredeyse her akciğer hastalığı öksürüğe sebep olur. Öksürük bronşların (solunum yollarının) iç döşemesinde tahrişe neden olan bir şeyi dışarı atmak için diyaframın kasılması ve keskin bir ekspirasyonu ile sonlanan bir refleks hareketidir.Öksürük; duman, alerjenler, virüs ya da başka bir nedene bağlı enfeksiyonlar, bronşlarda yabancı bir cisim veya anormal bir kitle gelişimi nedeniyle oluşabilir.Çocuklarda ve yetişkinlerde öksürük sıklıkla bronşit nedeniyle olur. Bu genellikle soğuk algınlığı veya viral boğaz enfeksiyonu gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izler, özellikle astım veya başka bir akciğer hastalığı olanlarda bakteriyel bronşit ile sonuçlanabilir. Yetişkinlerde sigaradan kaynaklı öksürük amfızem ve kronik bronşite (bronşların iltihaplanması) bağlı olabilir, bu durumlar sigara içmenin sonucu olarak hava yollarında ve akciğerlerin bağ dokusunda oluşan hasar nedeniyle ortaya çıkar, öksürük ayrıca akciğer kanserinin veya pulmoner kötü bağ dokusu oluşumunun sonucu da olabilir ve çeşitli akciğer bozuklukları ve bağ dokusu hastalıklarında görülebilir.Eğer öksürük birkaç haftadan uzun sürüyorsa, hekim akciğerin röntgen, bilgisayarlı tomografi taraması ve MR görüntüleme ile daha fazla inceleme yapmak isteyebilir. Balgam alınabilir ve mikrobiyal analiz için laboratuvara gönderilir. Öksürüğü tedavi etmek için altta yatan sorunlar giderilmelidir. Öksürük belirtileri genellikle kodein gibi ilaçlarla bastırılabilir. Sıklıkla öksürük bastırıcı ilaçlar daha büyük etki göstermesi için antigribal maddelerle kombine edilir.
Dispne (Solunum Darlığı)Dispne, soluk almada zorlanma, soluk tıkanması duygusuna verilen addır. Kelime Yunanca ‘dys’ zorluk ve ‘pnoia’ solunum kelimelerinden gelir. Normalden fazla güç harcandığında, örneğin kuvvetli egzersiz gibi, normal bir reaksiyon olabilir. Bununla birlikte aşırı fiziksel efor harcanmadan meydana geliyorsa, bu durum solunum yollarının, akciğerlerin veya kalbin tıbbi bakım gerektiren ciddi bir hastalığının işareti olabilir.
HırıltıHırıltı göğüste duyulan, solunum sırasında ve özellikle soluk verirken, havanın tıkalı hava yollarından geçerken çıkardığı ıslık sesidir. Astımın başlıca belirtilerinden biridir. Sese kas spazmı, iltihap ve astımda salınan mukus salgısı ile daralmış hava yollarından geçen hava neden olur. Astım tedavi edildiğinde hırıltı kaybolur. Şiddetli astımda, bronşlar havanın geçemeyeceği kadar daralmış olduğunda hırıltı olmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder