14 Nisan 2010 Çarşamba

Akciğer kanseri

Bu kanser türü tedavi imkanları çok sınırlı olan ve bundan dolayı teşhisten sonraki hayata devam beklentisi günümüzde bile 5 yılı çok zor geçen hastalıklardan biridir.
Akciğer Kanseri Belirtileri
Solunum esnasında ortaya çıkan hırıltıUzun süre geçmeyen göğüs ağrısı ya da öksürükÖksürük esnasında balgam çıkarma veya kanlı balgam çıkarmaSes kısıklığıYüzün çeşitlik yerlerinde şişlikler meydana gelmesiKanserli hücrelerin çok fazla büyümesi nedeniyle baskı yapması ve sonuç olarak da kalp yetmezliği ve yutma güçlüğü meydana gelmesi gibi belirtiler sayılabilir.
Akciğer Kanserinin Yayılması:
Akciğerdeki tümör hücreleri hava, kan ve lenf yoluyla çevreye yayılabilir.
Hava yolu: Tümör hücreleri küçük bronşlardan hava yoluyla büyük bronşlara, hatta karşı taraf akciğer bronşlarına kadar taşınabilir.
Kan yolu: Tümör hücreleri kanserli bölgenin kılcal damarlarına girerek kan dolaşımına katılır. Böylece akciğer toplardamarını geçerek sol kulakçığa ulaşırlar. Buradan kolaylıkla beyin, iskelet sistemi, böbrek ve karaciğere gidebilirler.
Lenf yolu: Tümör hücreleri önce akciğer göbeğindeki lenf düğümlerine yerleşir. Buradan lenf dolaşımı yoluyla çok sayıda lenf düğümünün bulunduğu bölgelere yayılırlar
Bronş-Akciğer Kanserinin Gidişini Belirleyen Başlıca Etkenler
Tümörün gelişme evresi;hastanın genel durumu;tümörün hücre yapısı (ne tip dokudan geliştiği);hastanın yaşı ve cinsiyeti;cerrahi girişimle çıkarılan alanın genişliği;cerrahi girişim sonrasında mikroskopik tümör artıklarınınvarlığı ya da yokluğu;bağışıklık sisteminin durumu;ilaç tedavisine verilen yanıt.
Cerrahi Tedavinin Uygulanamayacağı Durumlar
tümörün uzak bölgelere yayılmış olması; alt gırtlak siniri (rekürent sinir) felci ya da tümörün komşu soluk borusu, yemek borusu ve üst anatoplardamara sıçraması; akciğer zan boşluğunda sıvı toplanması; solunum yedeklerinin kökten (radikal) tedavi için yeterli olmaması; cerrahi girişimi çok tehlikeli kılan başka organ bozukluklannın bulunması; akciğer göbeğinden çıkan küçük hücreli akciğer kanserinin akciğerler abölgeye yayılması.
Işın Tedavisinin Uygulanamayacağı Durumlar
hastanın çok yaşlı olması; genel durumun ileri derecede bozuk olması; kalp ve dolaşım yetmezliği; solunum yetmezliği; boşluktu (kaviteli) akciğer veremi; tümörün apseleşmesi;bronş-yemek borusu fîstülü (arada kanal açılması); cansızlık, kanda akyuvariann azalması (lökopeni) gibi ileri kan bozuklukları.
Bu Hastalığın En Çok Görüldüğü Meslek Grupları
Böcek ilacı uygulayan işçilerAlüminyum üreticileriBerilyum rafinerisinde çalışanlarMetal işçileriKazan üreticileriCilacılarKaynakçılarPetrol çıkarılmasında çalışanlarKimya sanayisinin bazı dallarında çalışanlarÇinko-kurşun madenlerinde çalışanlarTalk madeni işçileriKamyon sürücüleriKurşunla çalışan basım işçileriLastik sanayisi işçileriDeri sanayisi işçileriArsenik içermeyen böcek ilacı üreticileriKuru temizleme ve boyama işçileriYapay mineral elyaf üreticileriBaca temizleyicileriKasaplar
Akciğer Kanseri Ameliyatı
Kanserinin Yerine ve Yayıldığı Alana Bağlı Belirtileri
Bronş içi yerleşim
Balgamlı öksürük, tıkayıcı nefes darlığı, göğüs ağrısı, kan tükürme, soluk ve­rirken steteskopla duyulan hırıltılı ve kaba sesler (sibilan rai), ateş.
Merkezi yerleşim
Ses kısıklığı, nefes darlığı, diyaframın bir yansında felç, üst anatoplardamar sendromu, kalp dış zarında sıvı birikmesiyle kalp hareketlerinin sınırlanması, kalpte ritim bozukluklan, yutma güçlüğü, akciğer zarı iltihabı.
Çevresel yerleşim
Ağrı, kuru öksürük, nefes darlığı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder