26 Nisan 2010 Pazartesi

Alıç, Yemişen, Alıç Meyvesi



ALIÇ-YEMİŞEN -CRATAECUS-CRATÂE GUSMO-NOGYNA

Diğer İsimleri : Yemişen, ekşi muşmula, edran, geviş, akdiken
Kullanılan Kısımları: Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri
Toplama Zamanı: Çiçekler çiçek açmaya başladığında taç yapraklar dökülmeden, yapraklar ve çiçekler Mayıs-Haziran aylarında, meyveler Ağastos-Ekim aylarında toplanır.

Kurutma Şekli: Çiçek ve yapraklar gölgede, meyveler güneşte kurutulur.

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: Çiçek ve yapraklar kalp hareketlerini tanzim ve takviye edicidir, kalp damarlarının tıkanıklığını açar, tansiyonu düşürür, meyveler kalp hareketlerini kuvvetlendirici olarak kullanılır. Meyve ve yaprak, totalflavonid karışımı kroner damarların genişlemesine ve etraf kan dolaşımına tesir etmeksizin kalp yetersizliğini kolayca takviye ettiği yapılan tecrübelerle sabit olmuştur, merkezi sinir sistemi hareketlerini tahrik edicidir.

Akdiken pereparatlan dekompose kalbe tesir icra etmez, meyve, yaprak, çiçek kalp kuvvetlendirici teskin edici etkisinin yanında tansiyon düşürücü, damar sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır, sinir sistemini yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, kalp atışlarının hızını yavaşlatıcı, idrar söktürücü, ishal kesici, balgam çıkartıcı, safranın çoğalmasını önleyici etkileri vardır, mideyi kuvvetlendirir, anjinde, şişmanlıkta (zayıflatıcı olarak) uykusuzlukta faydalıdır, ateş düşürücü, ağrı kesicidir. Artritte (atar damar iltihaplanmasında) da faydalıdır, tedaviye 10-15 gün devam edilmelidir. Taze alıç (yemişen) suyu çıkarılarak şekerle tatlandırılıp içilirse cinsi arzuyu artırır, baş ağrısını geçirir, yüksek tansiyonu düşürür uykusuzluğa iyi gelir, şiddetli kusmayı giderir.

ALIÇ MEYVELERİ: Sarı meyveli cinsi olan dağ alıcının meyveleri ishal kesici ve idrar artırıcı olarak kullanılır.

Astımda dağ alıcı ağacı kökü kullanılır.

Amipli dizanteride kaynatılıp içilir 1 ay kadar devam edilir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr ufalanmış çiçek ve yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir veya daha fazla içilebilir.

Çiçek ve yapraklar toz haline getirilir, günde 2-5 gr içilir. Ağaç kabuğu ve meyvelerde aynı maksatlarla kullanılır.

1 bardak kaynar suya, 20 gr ezilmiş meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak ve daha fazlası içilebilir.

Zehirli bileşikler taşımadığından kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak uzun zaman kullanılabilir.

Karayemişen çiçekleri de yemişen çiçekleri yerine kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder