20 Nisan 2010 Salı

Alkol zararlı mı alkolizm

Az miktarda alkol alan kimsede öncelikle beyin tesir altında kalarak idrak, heyecan, zeka, uyum, muhakeme ve davranış gibi meleke ve yetenekler zarar görür. Kişinin gizlediği bazı gizli arzu ve fikirler açığa çıkar. Utanma, edep, toplumdan çekinme gibi sansür mekanizmalarının gücü zayıflar. Cinsi gücü artmış gibi görünür, fakat gerçekte zayıflamıştır. Bu da edep dışı hadiselere bulaşmasına sebep olur.

Fahişeler üzerinde yapılan bir inceleme, çoğunun hafif alkollü iken bu işe başladıklarını göstermiştir. Alkol alan kişi hassas ve alıngan olduğundan küçük bir tahrikle öfkelenir ve karşısındakileri kırabilir. Böylece tehlikeli olayların başlangıcı olabilir. Alkolü kararında içmek de çoğu kimse için mümkün değildir.

Alkolü bir miktar içen, bir süre sonra -çakırkeyifliğin de etkisiyle- biraz daha içmek ister ve tam sarhoş olur. Nadir de olsa zehirlenebilir. Zaten aşırı derecede alkol alan, zil zurna sarhoş olanların çoğu, az miktarda içme düşüncesiyle kadehe yanaşmışlardır. Fakat iradeleri ellerinden gidince bu hale düşmüşlerdir.

Bazı kimselerin bünyeleri alkole karşı hassastır. Bunlar az miktar alkol ile sarhoş olurlar, şiddetli zehirlenme tablosu gösterirler. Bunlar şişeyi görmeden sarhoş olur denen kişilerdir. Alkolikler incelendiğinde az miktarda içmeyle başlayarak bu hale geldikleri görülür. Gerçekten az az alınan alkol, giderek bünyeye yetmez olur ve tedricen arttırılır. Bu da alkolizme doğru gidiş demektir. Hiç kimse, az içenin alkolik olmayacağını garanti edemez.

Sonuç olarak, vücudumuz için yabancı bir madde olan alkol, toksit tesirlidir ve az miktarda, kararında alınması bile birçok zarara (sadece kişinin kendine değil, ailesine, çevresine ve tüm topluma) yol açmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder