18 Nisan 2010 Pazar

AŞİL KİRİŞİNİN KOPMASI

Aşil kirişi, zayıf bir noktadır ve ani baskıya maruz kalması durumunda -koşma, zıplama, ileri itme- kopabilir. Bu durum en fazla sporcularda ve orta yaşlı erkeklerde görülür. Oluştuğunda, bir kopma duygusu ve hemen ardından topuk veya bacak arkasında ağrı hissedilir. Ayağın aşağı doğru açılması güçleşir.
Aşil kirişi kopmasını tedavi etmek amacıyla doktor genellikle hastanın ayak arkasını, ayak bileğini ve bacağın alt bölümünü, parmaklar aşağıya bakacak şekilde alçıya alır ve böylece kirişin iki ucu birbirine yaklaşır ve iyileşebilir. Hasta altı hafta boyunca ağırlığını ayağına vermemek için koltuk değneği kullanır. Alçının çıkarılmasından sonra baldır kasları ve ayak bileği ekleminin fonksiyonunu yeniden tesis etmek amacıyla fizik tedavi uygulanması gerekir. Normale dönüş genellikle altı ay sürer.

Diğer bir seçenek ameliyattır. Genel anestezi altında, kopan kirişin iki ucu cerrah tarafından birbirine dikilir ve ayak altı hafta boyunca alçıda kalır, bunun ardından da aylar süren fizik tedavi uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder