26 Nisan 2010 Pazartesi

Aşk Otu, Aspir Tohumu


ÂSPİR TOHUMU -CARTHAMUS TİNCTORİUS
Diğer İsimleri : Yalancı Safran, Kır Safranı


Kullanılan Kısımları : Tohumu, yağı ve çiçeği

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılış Şekli: Adet zorluğunda, müshil, sindirimi kolaylaştırıcı, iştahı açar, yumuşatıcı olarak kullanılır.
1 bardak suya, 20 gr aspir tohumu konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

Müshil için; 1 bardak kaynar suya, 20 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Aspir yağı aynı maksatlarla kullanılır, fakat çok acı olduğundan kullanımı güçtür.
Haricen Kullanılış Şekli: Aspir yağı ile romatizma ağrılarını giderici olarak cilde masaj yapılır.

AŞK OTU -LEVİSTİCUM OFFİCİNALE

Kullanılan Kısımları: Kökü, gövdesi ve tohumları

Toplama Zamanı : Kökü ilkbaharda, gövdesi ve tohumu Ekimde toplanır

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılış Biçimi: Kökü; öksürüğü keser, bronşları temizler, idrar söktürür, mide ve bağırsak gazlarını giderir, hazmı kolaylaştırır, iktidarsızlıkta faydalıdır, cinsi yorgunluğu giderir, gut, romatizma, istaska (vücudun su toplaması), müzmin kalp rahatsızlıklarında faydalıdır, böbrekleri temizler, sanlıkta faydalıdır, kabızlığı giderir, boğaz iltihaplarını temizler.

Kullanılışı: Kurutulmuş aşk otu kökü toz haline getirilir, 1 çay kaşığı 1 bardak sirke ile içildiğinde mide ve bağırsak gazlarım giderir, yorgun erkeği tekrar dinç hale getirir. Aşk otu kökü toz haline getirilip miktar su ile içilirse hazmı kolaylaştırır. Aşk otu kökü kaynatılır, çay gibi içilir.

Tohumu: 1 bardak su içerisine bir miktar aşk otu tohumu konur, 6 saat bekletilip içilirse karciğer, dalak, mesane ve böbreklerin çalışmasını regüle eder.
1 bardak sirke içine bir miktar aşk otu tohumu konulur, 2 saat bekletilip içilir, kalça ve bel ağrılarını hafifletir, istiskaya iyi gelir, böbrek, mesane ve safra kesesi taşlarını düşürür.

Haricen Kullanılış Biçimi: Aşk otu kökü kaynatılarak elde edilen su yüzdeki lekeleri izale eder, boğaz iltihaplarında gargarası faydalı olur. Bu sudan bir miktar banyo suyuna konulup banyo yapılırsa tenasül uzvunu güçlendirir, cildi güzelleştirir, bütün vücudu ısıtır. Taze aşk otu kökü ince ince kıyılır dövülüp lapa haline getirilip şişliklere sarıldığında şişlikleri giderir, kramplı adaleleri yumuşatır.

Aşk otu yapraklarının ezilmesi ile elde edilen su cilde sürülürse cildi yumuşatır, güzelleştirir, beyazlaştırır. Tenasül organlarında meydana gelen yara ve bereleri yokeder.

Aşk otunun Yağı: Aşk otu kökünden elde edilen yağ sinir sistemi ve deri hastalıklarında kullanılır, boğaz iltihaplarında gargarası faydalı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder