26 Nisan 2010 Pazartesi


ASLAN AYAĞI -LEON TOPODİUM ALPİNUUM

Kullanılan Kısımları: Çiçekleri
Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılış Şekli: Çocuk ishallerini kesmede kullanılır. Kurutulmuş çiçeklerinden 2 gr 1 bardak kaynar suda 10 dk bekletilir, çocuğun yaşına göre günde 1-2 çay kaşığından 1 kahve fincanına kadar içirilebilir.

ASLAN KUYRUĞU -LEONURUS CARDİACA

Diğer İsimleri: Yer pırasası

Kullanıldığı Yerler:


Dahilen Kullanılış Şekli: Kalp hastalıklarının verdiği sinir rahatsızlıklarını giderici, ciğer ve dalağın tıkanık kanallarını açar, ateş düşürür, göğsü ve ciğerleri temizler, terletici, ishal kesici, kuvvet verici, balgam söktürücü, kalp kuvvetlendirici, kansızlıkta, aybaşı düzensizliğine karşı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, sinirleri teskin edici, günlük yorgunluğu giderir, stresin meydana getirdiği asabi bozuklukları yok eder, gaz çıkarıcı, menapoz dönemi sıkıntılarında, kadınlarda bu dönemde meydana gelen ruhi ve asabi dengesizliklerde (bu dönemde kadınların her akşam 1 bardak aslan kuyruğu içmeleri bütün şikayetlerini giderir).

Kullanılışı:1 bardak suya, 1 tutam ince kıyılmış aslan kuyruğu konur, 8-10 saat bekletilir, 1 günde tüketilir.

Aslan kuyruğu toz haline getirilip günde 1 gr içilir.

Sinirleri çok hassas ve çarpıntılı olanlarda 50 gr aslan kuyruğu, 50 gr kediotu kökü, 50 gr kimyon toz haline getirilir, 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa yarım bardak içilir.

ASLAN AYAĞI -ALCHEMİLLAARVENSİS

Diğer İsimleri: Aslan Pençesi

Kök ve yapraklar, ishal kesici, idrar artırıcı, kuvvet vericidir.

ASLAN PENÇESİ -ALCHEMİLLAVULGARİS
Diğer İsimleri: Adi Aslan Pençesi

Kullanılan Kısımları: Kök ve yer üstü kısımları

Toplama Zamanı: Sapları Haziran-Temmuz da, kökleri Ağustos-Ekim de

Kurutma Şekli:
Gölgede Dahilen: Sıkıştırıcı, astringens ağrı ve ishal kesici, idrar artırıcı, mide ağrılarında, şeker hastalığında, kuvvet verici, aybaşı rahatsızlıklarında, beyaz akıntıyı keser, kalbi güçlendirir, adale ve mafsal zafiyetinde faydalıdır. Kansızlıkta, düşük yapan ve erken doğum yapan kadınlarda rahmi güçlendirici, düşmeleri önleyici olarak kullanılır, doğumu kolaylaştırır. Kalp adalesi zayıflığında, uykusuzlukta, şişmanlığı giderici, sara’da, yarım baş ağrısı (migrende), baş ağrılarında, damar sertliğinde, menapozda, kırıklarda, romatizmada, bağırsak düşmesinde, bağırsak nezlesinde, pankreası çalıştırıcı, iç kanamalarda kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık ufalanmış bitki konur, soğuyunca süzülür, günde 3 defa l’er kaşık içilir. Veya 1 bardak suya, 1 kaşık ince kıyılmış kök konur, 10 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, günde 3 defa l’er kaşık içilir.

1 bardak kaynar suya, 6 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 kaşık içilir. Bu miktarlar günde 4 fincana kadar çıkarılabilir.

Adaleleri güçlendirmek için aslan pençesi 10 gr, ısırgan 5 gr, civan perçemi 5 gr karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı konur, 5 dk bekletilir, günde 3 defa yarım bardak içilir.

Veya günde 4 fincan, aslan pençesi çayına 10′ar damla çoban çantası konulup içilir.

Çoban çantası ile beraber kullanılırsa kasık çatlağı, fıtık, bağırsak ve rahim düşüklüğünde çok faydalıdır.

Multipiskolorozda (gümüş paltolu) aslan pençesi kullanılırsa faydası görülür. Çoban çantası ile beraber kullanıldığında, adale ve mafsal zafiyetini giderir. Kızamıkta ateş düşürmek için, aslan pençesi, çuha çiçeği, at kuyruğu, ıhlamur, kantaron ve mürver çiçeği karışımından 5 gr, 500 gr suda 15 dk kaynatılır, günde 3 fincan içilir.

Hamilelikte kullanılmamalıdır.

Haricen: Güç iyileşen yaralarda, ezik, yanık, kesik ve kırıklarda yukarıda tarif edilen şekilde kaynatılan aslan pençesinin artıkları lapa haline getirilir, yaraların üzerine kapatılır.

Burun kanamalarında taze bitki sıkılır, suyu buruna çekilir, taze bitki ezilir, yara, çıban, ezik yanık ve an sokmalarında lapa halinde konulur.

Beyaz akıntıyı kesmek için 2 bardak kaynar suya, 15 gr ufalanmış bitki konur, soğuyunca bu su ile yıkama yapılır.

Diş çekiminden sonra haşlanan suyu ile gargara yapılırsa yarayı derhal kapatır. Bir miktar aslan pençesi su içerisinde birkaç gün bekletilir, ezilip lapa haline getirilir, göğüslere sanlırsa göğüs adalelerini kuvvetlendirir, göğüsleri dikleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder