26 Nisan 2010 Pazartesi

AT KUYRUĞU


AT KUYRUĞU -EQUİSETUM ARVENSE

Diğer İsimleri : Küçük Atkuyruğu, Zemberek Otu, Ulama Otu, Kırkkilit

Toplama Zamanı : Temmuz-Ağustos

Kurutma Şekli: Gölgede Kurutulur

Kullanıldığı Yerler ve Dahilen Kullanılış Şekli: Yüksek tansiyonda, ödemde, şeker hastalığında, ciğer, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kanamalarda, bilhassa mide kanamalarında kan kesici olarak, taş düşürücü ve kum dökücü, tüm romatizmal ağrılarda, varis, gut ve sinir ağrılarında, ağrılı mesane üşütmelerinde, kramplı ağrılarda, kalpte su toplanmasında veya ağır iltihaplı hastalıklarda su toplanmasında, doğumdan sonra meydana gelen görme bozukluklarında kullanılır, kansere karşı kullanılabilecek en şifalı ottur.

Veremde, kronik bronşitte ve her çeşit ciğer hastalıklarında, zafiyette, albümini düşürür, kötü karekterli tümörleri durdurur, kandaki akyuvaların çoğalmasını sağlar, prostat büyümesinde faydalıdır (denenmiştir), şişmanlığı giderici, deprasyonda ve idrar söktürücü olarak kullanılır, menapoz dönemi sonrası kemiklerde kireç azalmasına karşı. Kırıklarda ve yaraların kireçlenmesini temin için.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Prostat büyümesinde bu tarife göre 15 gün devam edilir.
Menapozda; kadınlarda menapoz dönemi sonrası kemiklerde meydana gelen kireç azlığında 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ufalanmış at kuyruğu konur, 10 dk bekletilir, günde 4-5 bardak içilir. Bir müddet devam edilir.
Böbrek kanamalarında: 1 bardak suya, 5-10 gr ufalanmış at kuyruğu aynı nisbette sığır kuyruğu ve keten tohumu konulur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

Böbrek büzülmesinde at kuyruğu ufalanır, ardıç tohumu ezilir, 1 bardak kaynar suya, ikisinin karışımından 1 kaşık konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.Böbrek iltihabı olanlar asla kullanmamalıdır. Yatağını ıslatanlar için at kuyruğu kılıç otu (sarı kantaron) ile beraber haşlanıp içilir. Devamlı içilen at kuyruğu haşlaması veremde, kronik bronşitte ve herçeşit ciğer hastalığında faydalıdır. İdrar söktürücü, gut, böbrek ve mesane taşında, 1 kilo kaynar suya, 1 tatlı kaşığı ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Kanamaları durdurmak için 1 kilo kaynar suya, 2 tatlı kaşığı ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir. Zayıflatıcı olarak 1 kilo suya, 20 gr ufalanmış bitki konur, 30 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Haricen Kullanılış Şekli: Doğumdan sonra meydana gelen görme bozukluğunda çokça haşlanır vücut banyo yapılır. Omurlar arası ağırşak ağrılarında, bel kemiği ağrılarında, böbrek ve boyun ağrılarında banyo yapmak sureti ile kullanılır. Kaşıntılı cilt hastalıklarında, cerahatli yaralarda, uyuz ve kelleşme halinde, egzamada, fistül ve basurda lapası faydalı olur. Çürüyen yaralarda, zor iyileşen yaralarda, kemiğe işlemiş yaralarda, kötüleşmiş şişkinliklerde faydalıdır.

Terleyen ayaklar için hülasası kullanılır. Saç kepeklenmesinde kaynatılan suyu ile baş yıkanır.

Aftda, bademcik iltihabı, ağız ve diş eti iltihaplan, diş eti kanaması, damar ve boğazdaki yara ve şişliklerde gargara şeklinde kullanılır. Yüzde tahriş sonucu meydana gelen veya deri altı bezlerinin iltihaplanmasından dolayı yüzdeki yanma ve kızarmalarda yüze ılık ılık sürülür kuruması beklenir.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 20 gr ufalanmış bitki konur, kaynama noktasına kadar ateşte tutulur 10 dk bekletilir, banyo, kompres, yıkama veya gargara halinde kullanılır. Posasıda lapa şeklinde kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder