18 Nisan 2010 Pazar

Atrial Septal Defekt (ASD)

Atrial Septal Defekt (Kulakçıklar arasında bulunan kas yapılarındaki defekt), kalbin iki üst odacığı (kulakçık) arasında konjenital bir ‘kalp deliği‘dir. Ceninde bu delik normaldir ve kanın akciğerleri (kullanılmazlar) baypas etmesini sağlar. Genellikle bu delik doğumda solunum başladığında, kanın akciğerlere pompalanabilmesine izin vermek için kapanır. ASD’li kişilerde bu delik kapanmaz.
Birçok ASD’li kişide belirti yoktur; ama eğer delik yeterince büyükse nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı (çarpıntı) gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler genelde yetişkinliğe kadar oluşmaz.
Bir hekim stetoskopla ASD’li bir kişideki anormal kalp seslerini duyabilir. Kalbin ultrasonu veya ekokardiyogram deliği gösterecektir. Delik, kalp atışının kalpteki normal iletimiyle de etkileşeceğinden bir EKG (elektrokardiyogram) de anormal çıkacaktır.
Bir belirti yoksa tedavi de gerekli değildir; eğer belirti varsa veya delik büyükse defektin cerrahi olarak kapatılması gerekebilir. ASD hastası insanlar bakteriyel endokardit (kalbin içyüzünü saran zarın bakteri yoluyla iltihaplanması) gelişmesi konusunda yüksek oranda risk altında olduklarından, dişlerle ilgili enfeksiyonlarda veya cerrahi işlemler sırasında antibiyotik almalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder