18 Nisan 2010 Pazar

BACAK KASLARI

Kalça bölgesini güçlü kaslar çevreler ve sabitler. Kaba et bölgesi arkada yer alır ve insanlarda kalçanın karakteristik biçimi büyük ilium (gluteus maksimus) kasının bir sonucudur.
Bu, vücuttaki en geniş kastır; koşarken veya tırmanırken kalçayı güçlü bir şekilde açar. Orta ve küçük ilium kasları (gluteus medius, gluteus mınımus) yanlarda yer alır ve leğen boşluğu düzeyinin korunması ve yürüme sırasında karşı tarafın ileri doğru salınmasında önemlidir.

Kalçada bağ dokularıyla birbirinden ayrılan iki farklı kas bölmesi vardır. Dörtlü uyluk kası (quadriceps femoris) ön bölmesinde yer alır ve diz eklemine kadar gider. But askısı kasları arka bölmede yer alır. Kalça eklemini açar ve dizi bükerler. Arka bölmede, bacağı orta çizgiye doğru çeken bölmede kaslar yer alır. Bunlar, orta ve küçük ilium kaslarının yürüme esnasındaki hareketlerinin karşılıklı olarak dengelenmesinde önemlidir.
Bacağın alt kısmı birbirlerinden kaslar arasında bulunan derinde yerleşmiş kalın zar tabakasıyla ayrılan üç bölmeye ayrılmıştır. On bölme, ayağı yukarı hareket ettiren (topuğu arkaya doğru büken) kasları içerir. Bu hareket, yürürken bacak ileri doğru yaylandığında parmakların yerden kurtulmasına olanak sağlayan önemli bir harekettir. Yan bölme (alt bacağın dışında) yalnızca ayak tabanım dışa çeviren iki kası içerir. Baldır bölgesi (arka bölme) en fazla kas içeren bölümdür, bunlar iki gruba ayrılır; deriye yakın çalanlar (yüzeysel) ve derin grup. Yüzeysel grup, her ikisi de yürüme, koşma, zıplama ve parmak uçlarında yükselme sırasında yerden ileri doğru hamle yapmada (ayak bileği ekleminin aşağı doğru bükülmesi -ayak aşağı doğru hareket eder), önem taşıyan gastroknemius isimli baldır kası ve nalınsı (soleus) kastan oluşur.
Derin kas grubu, ayak bileği ekleminin arkasından geçer ve ayak kemiklerine eklenir. Bunların en geniş olanı ayak başparmağı bükücü uzun kası (fleksor halluks longus) yürüme sırasında büyük parmaktan ileri doğru hamle yapmada son derece önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder