18 Nisan 2010 Pazar

BACAK KEMİKLERİ VE EKLEMLERİ

Kalça kemikleri alt bacağı omurgaya bağlar ve önde çatı sabit eklemine katılır. Kuyruksokumu kemiğiyle birlikte kemikli pelvis olarak bilinirler. Vücut ağırlığı omurgadan, göreceli olarak hareketsiz kuyruksokumu-kalça kemiği eklemleri kanalıyla kalça kemiklerine ve her bir kalça kemiği yuvasından da uyluk kemiğine aktarılır.
Uylukkemiği vücuttaki en uzun kemiktir. Küreye benzer bir başı ve sonunda kas bağlanması için iki çıkıntı (trokanter) bulunan uzun bir boynu (yaşlılarda sık sık kırılan bölge) vardır. Gövde kısmı içeriye doğru bir açı yapar ve böylece bacaklar, gövde altındaki orta noktada birleşebilir. Bu düzenleme, gövdenin yanlara doğru yalpalamasını ve dolayısıyla da yürümek için gerekli enerji miktarını azaltır. Alt uçtaki iki çıkıntı diz ekleminde rol oynar. Uylukkemiği, dörtlü uyluk kası kas kirişi içinde bulunan bir kemik olan dizkapağıyla eklemlenir. Ayrıca kavalkemiğiyle de eklemlenir ve ağırlığı kavalkemiğine aktarır.
Kavalkemiği vücuttaki en uzun ikinci kemiktir. Kavalkemiği ve kamışkemiği (fibıda) bacağın alt bölümünün kemiklerini oluşturur. Kavalkemiği en fazla kırılan kemiktir, derinin hemen altında bulunması nedeniyle (deri altı) sıklıkla deriyi de yarar (bileşik kırık). Kamışkemiği incedir ve çok az ağırlık taşır. Kas bağlantısına yönelik bir yapı görevi görür ve ayak bileği ekleminin dışını sabitler.
Kavalkemiği ve kamışkemiği ayak bileği ekleminde talus kemiği ile eklemlenir. Bu eklem, kavalkemiği ve kamışkemiğinin yanlara hareketi engellemek üzere talusun iki yanından aşağı doğru indiği geçmeli bir eklemdir.

Ayak kemikleri, ayak bileği kemikleri ((arsal) (talus ve kalkaneus dahil 7 adet), ayak tarak kemikleri (metatarsal) (5) ve parmak kemikleridir (bunların 14 tanesi ayak parmaklarını oluşturur).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder