18 Nisan 2010 Pazar

BELDEN AŞAĞI FELÇ DURUMU

Belden aşağı felç durumu, bedenin göğüs ya da belin altından gövde ile bacakları kapsamak üzere kısmen ya da tamamen felç olmasıdır. Hem kollar hem de bacakların etkilenmesi durumuna quadripleji ya da tetrapleji adı verilir. Belden aşağı felç, genellikle beyinle kasları birleştiren, sinir yollarına zarar veren bir travma (en yaygın olarak motorlu taşıt ya da spor yaralanmaları) sonucu meydana gelir. 15-35 yaşları arasındaki erkekler, en yaygın olarak etkilenen grubu oluşturur. Omurilik tümörleri ya da doğuştan bozukluklar da, nadiren belden aşağı felce neden olabilir.

Belden aşağı felçte, omuriliğin zarar gördüğü seviyenin altındaki bütün organlar etkilenir. Felce ek olarak, kabızlık, tansiyon problemleri, cinsel işlev problemleri ve beden ısısını denetleyememe ya da bağırsak ve idrar yolları problemleri de görülür.
Yaralanmadan sonra mümkün olduğunca çabuk başlatılan tedavi, yaralıya bazı bedensel işlevlerini iyileştirmek için büyük bir şans tanıyacaktır. Tedavide, omuriliğe baskı yapan sıvı ya da dokunun alınması (laminektomiyle baskının giderilmesi), kemik parçaları ya da yabancı cisimleri çıkarmak ve kemiklerin kaynaştırılması ya da bir cismin takılmasıyla kırılan omurların sabitleştirilmesi için cerrahi müdahale gerekebilir. Yatak istirahatı ve çekme yöntemi (çekme yöntemi ile omurga sabit tutularak çıkıklar azaltılır), iyileşmeyi hızlandırır.
Yaralanmadan bir hafta sonra hareket ya da duyarlığın geri dönmesi durumunda beden işlevlerinin büyük bir kısmı iyileşir (bu süreç, altı ay ya da daha uzun bir süre alabilir) . Altı ay geçmesine rağmen hareket ya da duyarlığının dönmemesi, etkilerin sürekliliğini gösterir. Bu hastaların yaklaşık üçte biri, tekerlekli sandalyeye bağlı bir hayat sürdürür.
Bu nedenle belden aşağı felç tedavisinin büyük bir kısmı, hastanın rehabilitasyonu üzerine odaklanır. Felç olmuş kaslar için pasif egzersizler, sürekli kas kasılması durumunun engellenmesine yardımcı olur. Fiziksel terapi, eklemlerin katılaşmasını engeller. Mesleki terapi, psikoterapi ya da danışma, depresyon ya da cinsel problemler için yardımcı olabilir. Uzun süreli hareketsizlik, ciddi şikayetlere yol açabilir; bu nedenle, hastanın konumunun sık sık değiştirilmesi ve iyi bir cilt bakımı oldukça önemlidir. Yatak yaraları, böbrek taşları, kas spazmları ve bacak yaralan gibi şikayetlerin derhal tedavi edilmesi gerekir.
Belden aşağı felç olan hastalar, kalıcı olarak azalmış hareket olanağıyla yetinmeyi kabul etmek zorunda kalacak; barınma, iş, ulaşım, binalara giriş, tedavi giderleri ve yalnızlıkla başa çıkmak için yardıma ihtiyaç duyarlar. Belden aşağı felç olan hastaların yüzde 90′ında ortalama ömür, bedeninde herhangi bir hareket sınırlaması olmayan insanlarınki kadardır.
Birçok durumda belden aşağı felç önlenebilir. Belden aşağı felç genellikle trafik kazaları sonucu ortaya çıktığı için araba kullanmadan önce ya da araba kullanırken alkol veya uyuşturucu kullanılmamalıdır. Arabaya binildiğinde emniyet kemeri daima takılmalıdır. Spor kazalarına gelince, temas sporları sırasında ya da bisiklet veya motosiklet kullanırken koruyucu kask kullanılması önerilebilir. Ayrıca sığ yüzme havuzlarına ya da derinliği bilinmeyen sulara dalınmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder