18 Nisan 2010 Pazar

BRONŞ

Soluk borusu (trakea), alt ucunda iki geniş hava tüpüne bölünür. Sağ ana bronş sağ akciğere gider ve sol ana bronş ise sol akciğeri besler. Soluk borusundan sağ ana bronş aracılığıyla giden yol soldakinden daha dik, geniş ve kısadır; bu yüzden solunan yabancı cisimler daha çok sağ akciğere gider.

Bronşların dış duvarı kıkırdakla desteklenmiştir, içi ise mukoz zarla ve mukusu ve yakalanan parçacıkları yukarı taşıyan siliya denilen, çok sayıda, hareketli, saç benzeri çıkıntılarla kaplıdır. Bir bronşun mukoz zarının iltihabına bronşit denir.
Akciğerin girişinde ana bronş dallanarak daha küçük (ikincil) bronşlara ayrılır. Bunlara lober bronşlar denir çünkü her biri bir kciğer lobunu işlevli kılar ve genellikle sağda üç, solda ise iki tane vardır.
Her ikincil bronş daha küçük (üçüncül) bronşlara dallanır. Bunlar da küçük solunum yollarına ve onlar da tüy benzeri uç küçük solunum yollarına (64.000 kadar vardır) bölünür ve sonunda karbondioksit ile oksijen değişiminin gerçekleştiği alveol adı verilen mikroskobik kabarcıklarda sonlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder