14 Nisan 2010 Çarşamba

Bulaşıcı Hastalık Sebepleri |

Bulaşıcı hastalık sebepleri :
İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı hastalıklara yakalanır. Hastalıkların iki temel sebebi vardır.
Bunlar ; Bedensel sebepler ve Çevresel sebeplerdir.
Hastalıkların oluşmasına yol açan bedensel ve çevresel sebepleri açıklayalım.

Bedensel sebepler : Kalıtsal, hormonal ve metabolik hastalıklar, bedensel kaynaklı hastalıklardır. Bedensel kaynaklı hastalıklara örnek olarak renk körlüğü, hemofil, şeker hastalığı, cücelik, devlik, guatr vb. verilebilir.

Çevresel sebepler: Hastalıklara neden olan bir çok çevresel sebep vardır. Bunları genel başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz.
Fiziksel çevre, kimyasal çevre, biyolojik çevre, psikolojik etkenler, sosyo kültürel etkenler, ekonomik etkenler, temel madde eksiklikleri olarak sıralayabiliriz. Yukarıda sıraladığımız etkenlerden kaynaklanan hastalıklar çevre ile ilgili hastalıklardır. Çevresel etkenleri açıklayalım şimdide.

Fiziksel çevre: Sıcak, soğuk, ışın, çarpma, çeşitli aletlerle yaralanmalar, içme ve kullanma sularındaki kirlilik, boğulma, elektrik çarpmaları, deprem, sel, yangın gibi doğal afetler gibi etmenler vb. etmenler fiziksel çevreyi oluşturur. Fiziksel çevre etmenleri çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olur. Kısaca fiziki çevrenin öğelerini su, lağım, pis sular, çöpler, barınak vb. oluşturur.
Kimyasal çevre: Zehirler, çeşitli kimyasal atıklar ve kanser oluşmasına neden olan bazı etkenler insanlarda kimyasal çevre kaynaklı hastalıklara yol açar.
Biyolojik çevre: Biyolojik çevrenin öğelerini mikroorganizmalar, vektörler, bitkiler, hayvanlar, hayvansal ve bitkisel besinler oluşturur. Biyolojik çevre öğeleri insanlarda çok çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olur.
Psikolojik etkenler: İnsanların psikolojik durumları çeşitli hastalılara yakalanmayı kolaylaştırır. Ruhsal zorlanmalar olarak bilinen stres ve depresyonlar sonucu insanların sağlığı bozularak hastalanır.
Sosyo kültürel ve ekonomik etkenler: Toplumların sosyal ve kültürel yapıları nedeniyle bir çok yanlış uygulama ve inanışlar sonucu çeşitli hastalıklar oluşur. Örneği, kundaklama nedeniyle çocuklardaki kalça çıkıkları, hatalı inanış ve bilgisizlik sonucu meydana gelmektedir. Yine insanların eğitimsizliği nedeniyle çocuklarda yetersiz beslenmeye dayalı hastalıklar oluşmaktadır. Toplumların kültürlerinde yer alan yanlış inanış çeşitli hastalıklara neden olur. Örneğin halk arasında “Akar su pislik tutmaz”, “Pire itte, bit yiğitte bulunur”, “Lohusalıya su verilmez” gibi toplumun kültürü içinde yer alan inanışlar bir çok hastalığın oluşmasına yol açar. Ekonomik etkenlerde hastalıkların oluşmasına neden olur. Örneğin ekonomik yetersizlik nedeniyle kötü beslenme, banyo ve tuvaleti olmayan sağlıksız evlerde barınma çeşitli hastalıkların oluşması için zemin hazırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder