19 Nisan 2010 Pazartesi

Burun estetiği rinoplasti estetik ameliyatı

estetik burun ameliyatı rinoplasti, estetik cerrahi kişinin görünümünü düzeltmeyi amaçlar. estetik burun ameliyatı veya rinoplasti, görünümü düzeltmek için burunun tekrar şekillendirilmesidir. Rekonstrüktif rinoplasti (estetik burun ameliyatı), doğumsal bozukluk veya yaralanma sonucu oluşmuş şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılır. Aynı zamanda içerideki şekil bozukluğu sebepli burun tıkanıklığını rahatlatmak amacıyla yapılan ameliyatla birlikte de yapılabilir.

Estetik burun ameliyatı, burun şeklinin cerrahi bir girişim ile yeniden biçimlendirilmesidir. Bu ameliyat ile burnunuzun boyutları küçültülebilir, büyütülebilir, burun ucunuzun veya burun sırtının şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arası açıyı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir. Aynı ameliyat sırasında, gelişimsel ya da çarpma sonucu oluşan deviasyonlar (burun nefes yolu tıkanıklıkları) düzeltilebilir. Rinoplasti ameliyatı, fizik görünüşünüzü değiştirerek kendinize olan güveninizi arttırabilir, fakat size ideal görünümü vermesi mümkün olmayabilir veya diğer insanların size daha farklı davranmasına yol açmayabilir.

Ameliyat olmaya karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi düşünmeniz ve bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekir. Rinoplasti için en iyi adaylar mükemmel için değil, görünümlerini düzeltme amacıyla gelenlerdir. Eğer fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinizde gerçekçi iseniz iyi bir aday olabilirsiniz. Rinoplasti estetik amaçları gerçekleştirmek için veya burun içindeki eğrilikleri düzeltmek ve tıkanıklıkları açarak solunum güçlüğü problemlerini düzeltmek amacıyla yapılabilir. Ameliyat yaşı, 18 yaş ve üstüdür. Gençlerin sosyal ve duygusal uygunluğu ve bu ameliyattan ne istediklerinden emin olunmalıdır. Hastanın burun şeklindeki değişimi hakkında isteklerinin daha iyi anlaşılması için hastaya daha önce ameliyat edilen hastaların ameliyat önce ve sonrası fotoğrafları gösterilerek yorum yapması istenir. Hastanın yaptığı yorumlar, kendi beklentisi hakkında yol gösterici olur.

Modern rinoplastideki eğilim, yapılan işlemlerin burundan nefes alıp vermeyi bozmadan, burnun her bölgesine dengeli ve rafine bir görünüm kazandırmaktır. Ayrıca rinoplastide, yapıldığı belli olmayan, abartısız doğal bir burun görüntüsü amaçlanmalıdır. Ancak nadiren bazı hastalar burun ucunun daha fazla kaldırılmasını ya da burun sırtının daha fazla kavisli olmasını istemektedirler. Bu konuda en iyi uygulama, hastayla birlikte ayna karşısında hastanın parmak ucuyla burun ucunu kaldırması ve bu miktarın cetvelle ölçülmesi metodudur.Genellikle yapılacak işlemin zorluk derecesine göre ameliyat ortalama bir-bir buçuk saat sürer. Hastalara ameliyat öncesi sedasyon (sakinleştirici ilaçlar) yapılır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat gecesi hastanede yatırılan hasta, önemli bir sorun yoksa, ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat sonunda burun üstüne alçı atel uygulanır. Üç-beşinci günde alçı yenilenerek 10. günde tamamen çıkarılır. Gözkapakları ve çevresinde oluşabilecek morluklar 10-15 günde kaybolur. Burun sırtında ise 15-20 gün veya daha uzun sürebilen şişlikler olabilir. Bu şişliklerin % 80-90 ı ilk ayda geçer. Kalan şişlikler ise 6-12 ayda düzelir.

Genç veya genç erişkin yaşta rinoplasti yapılması deri ve diğer dokulardaki yaşlanmanın etkilerini durdurmayacaktır. Hastalar tarafından ameliyattan sonra oluşan nihai durumun hayat boyu sürmesi beklenir. Ancak ameliyatta yapılan işlem, deri, kıkırdak ve kemik fazlalıkların alınması veya düzeltilmesidir. Tüm dokular yine hastaya aittir ve diğer dokuların yaşlanmasıyla birlikte burun dokuları da zamanla özelliğini kaybedecektir. Bu nedenle yapılan estetik burun ameliyatı sonucunda oluşan burun şeklinin ömür boyu değişmemesi beklenemez.
Rinoplasti, tecrübeli bir plastik cerrah tarafından yapıldığında komplikasyon olasılığı çok azdır. Ancak, infeksiyon, burun kanaması veya anesteziye reaksiyon gibi komplikasyon riski her zaman vardır. Bu risklerin olasılığını cerrahınızın ameliyat öncesi ve sonrası için verdiği tavsiyelere uyarak azaltabilirsiniz. Ameliyat sonrası sızıntı şeklinde kanamalar görülecektir; ancak bunlar bir iki gün içinde tamamen duracaktır. Rinoplasti ameliyatı burun içinden yapılır ve dışta görünür bir skar (iz) oluşmaz.

Eğer "açık teknik" kullanılırsa veya yayvan burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa sadece burun tabanında üst dudak ile burun arasında çok az bir iz kalabilir. Uygun hastalarda bu kısmı kesmeden de açık rinoplasti yapılabilmektedir. Burun estetik ameliyatlarından sonra çok düşük oranda oluşabilen (%5) küçük bir deformiteyi (istenilmeyen kalıcı şişlikler gibi) düzeltmek için sekonder (ikinci) cerrahi girişim gerekebilir. Bu operasyonlar, ilk ameliyata göre daha kısa sürer ve genellikle lokal anestezi altında yapılır. Bu tür düzeltme ameliyatlarının şişlikler tamamen düzeldikten sonra tercihan altı ay sonra yapılması uygun olur. Ancak tecrübe ve bilgi yönünden yetersiz cerrahlar tarafından yapılan hatalı ameliyatlar sonucunda oluşan önemli deformiteler veya şekil bozukluklarının düzeltilmesi çok daha güçtür. Cerrahınız size ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda, yeme ve içme kuralları, sigara içiliyorsa en az 1 hafta önce kesilmesi, yüz yıkanması, gibi talimatlarda bulunacaktır. Bu uyarılara dikkatle uymanız, ameliyatınızın daha kolay geçmesine yardımcı olacaktır.

Rinoplasti, girişimin yaygınlığına ve cerrahın seçimine göre, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezide genellikle hafif sedasyon yapılır ve burun ve çevresi dokular uyuşturulur; ameliyat sırasında uyanık olacaksınız fakat ağrıya duyarsız olacaksınız. Ancak gerek hastanın ameliyat sırasındaki sesleri duymaması gerekse cerrahın ameliyata daha iyi konsantre olması yönünden genel anestezi tercih edilir. Rinoplasti ameliyatı, genellikle bir - birbuçuk saat kadar sürer, bazı karmaşık veya ek işlemler gerektiğinde bu süre uzayabilir. Ameliyat sırasında burun derisi alttaki kıkırdak ve kemik dokulardan ayrılır ve istenen biçime getirilir. Biçimlendirme hastanın problemine ve cerrahın seçtiği tekniğe bağlıdır. Genellikle fazlalık oluşturan doku parçaları çok hassas kesicilerle çıkarılır. Çıkarılan dokular bazen de burnun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması için de kullanılabilir. Birçok plastik cerrah ameliyat kesilerini burun delikleri içinden yapar. Bazen, özellikle burun ucu problemli hastalarda "açık" girişim seçilebilir ve burun deliklerini ayıran orta kısımda (kolumella) ufak bir kesi yapılarak buradaki yapıların daha iyi görülmesi sağlanır. Ameliyat sona erdiğinde burnu yeni biçiminde tutacak bir alçı atel uygulanır.

Ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde yüzünüzü şiş hissedersiniz, burnunuz ağrıyabilir, ve künt bir başağrınız olabilir. Özellikle ameliyatın ertesi gün göz kapaklarında morarma ve şişme olabilir. Bu durum birkaç gün içinde dramatik olarak düzelir. Soğuk tamponların uygulanması şişliği azaltır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. İlk gününüzü baş hafif yukarıda olacak şekilde yatakta (banyoya gidiş hariç) geçiriniz. Ameliyat gününün akşamı yataktan kalkıp çok az yürüyebilecek duruma gelebilirsiniz. Yatağınıza geldikten altı saat kadar sonra ağızdan sulu gıdalar almaya başlayabilirsiniz. Her şekilde, eski görünüşünüze göre daha iyi olacaksınız. Şişlik ve morluğun büyük kısmı iki hafta içinde geçer. Şişliklerin % 90 civarı ilk ay içinde düzelir. Geri kalan kısmı ise 6 - 12 ay içinde tamamen geçecektir.

Ayrıca birkaç hafta kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Dokularınız iyileşirken en az bir ay kadar burnunuzu çarpmaya karşı korumanız gerekir. Burun tamponlarınız birkaç gün içinde çıkarılır ve kendinizi daha rahat hissedersiniz. Burun sırtına konan alçı atel ödemlerin azalmasına bağlı olarak bir süre sonra gevşeyebilir. Bu durumda 3 ila 5. günde alçı atelin değiştirilmesi gerekebilir. Dikişlerin alınmasına gerek yoktur çünkü kendiliğinden eriyen katgüt dikişler kullanılır. Alçı, 10. günde tamamen çıkarılır. Yaklaşık 10-14 gün içinde hasta, okuluna veya, işine geri dönebilecek hale gelir. Tamamen normal hayata dönebilmeniz birkaç hafta alabilir. Normal aktivitelere dönüş konusunda cerrahınız detaylı bilgileri verecektir. Aşırı efor gerektiren aktivitelerden (jogging, yüzme, eğilme, cinsel ilişkiler- kan basıncınızı arttıran her aktivite) 2-3 hafta kaçınılmalıdır. Burnunuzu çarpmaktan veya sürtmekten ve güneş yanığından 8 hafta süreyle sakınınız. Yüz ve saçınız yıkarken veya kozmetikleri kullanırken dikkatli davranınız. Kendinizi iyi hisseder hissetmez kontakt lensleri kullanabilirsiniz. Eğer olağandışı şikayetleriniz varsa veya neler yapıp yapamayacağınızı soruyorsanız doktorunuzu aramaktan çekinmeyiniz.

Ameliyat sonrası ilk günlerde, yüzünüz mor ve şiş iken daha iyi olacağınızı kolaylıkla unutursunuz. Gerçekte birçok hasta plastik cerrahi sonrası kendisini depresyonda hisseder. Bu gayet normal ve anlaşılabilirdir. Dinlenme ile bu evre geçecektir. Gün ve gün burnunuz daha güzel görünecektir ve duygulanımınız düzelecektir. Halen, iyileşme yavaştır ve adım adım ilerler. Ufak şişlikler bir yıl veya daha uzun süre devam edebilir. Bu arada ailenizden ve bazı arkadaşlarınızdan beklenmeyen tepkiler görebilirsiniz. Burnunuzda büyük bir fark olmadığını söyleyebilirler. Ya da bir aile geleneğini bozmuşsunuz gibi gücenik davranabilirler. Böyle bir durumda öncelikle niçin ameliyat olmak istediğinizi düşününüz. Eğer amacınıza ulaşmışsanız size yapılan cerrahi girişim başarılı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder