18 Nisan 2010 Pazar

Fallot tetralojisi

andch
Fallot tetralojisi konjenital bir kalp hastalığıdır, başka bir deyişle hastalık doğumdan önce mevcuttur. Tetraloji kelimesi, hastalığı oluşturan dört ana anormallik olduğunu gösterir.
En önemli iki bozukluk pulmoner darlık ve ventriküler septal defekttir. Pulmoner darlık kalbin sağ tarafından akciğerlere giden akciğer atardamarının şiddetli daralmasıdır.

Ventriküler septal defekt, kalbin iki karıncığını veya ana pompa odacıklarını ayıran duvardaki bir deliktir.
Ek olarak aortun (kalpten vücudun kalanına giden ana atardamar) pozisyonunda bir kayma vardır; bu yüzden ventriküler septal defektin üzerinde yer alır. Sağ karıncığın duvarı, daralmış akciğer atardamarının bir sonucu olarak kalınlaşır. Bu bozuklukların sonucu, kalpten vücuda yetersiz oksijenli bir kanın pompalanmasıclır. Akciğerlere giden kan akışı azalmıştır; bu da diğer siyanotik etkilerle birleşir.
Bu hastalığa sahip çocuklarda hayatın birinci yılında dudaklar ve ağızda hafif bir mavi renklenme (siyanoz) gelişir. Nefes alamama ve bayılma giderek daha şiddetli ve daha sık olacaktır. Bu bayılmalara ‘Tet nöbetleri’ adı verilir.
100.000 bebekten 50 kadarında Fallot tetralojisi geliştiği tahmin edilir, bu durum çocuklarda Down sendromu görülme sıklığından daha fazladır. Birçok konjenital kalp hastalığında olduğu gibi bu hastalıklar grubunun da nedeni bilinmez; ama doğum öncesi görülme vakalarının viral hastalıklar, alkol kullanımı, yetersiz beslenme ve diyabet gibi durumlarla ilgili olduğu düşünülür. Ameliyat ile tedavi edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder