18 Nisan 2010 Pazar

GAZ DEĞİŞİMİ

Alveoller kan ve solunan hava arasında gaz değişiminin yapıldığı bölgelerdir. Alveol duvarları olağanüstü incedir; bir milimetrenin yüzde biri kadar ve kan dolu ince duvarlı kılcal damarlar ile zengin beslenmeye sahiptir. Kalbin sağ tarafından gelen yüksek karbondioksit ve düşük oksijenli venöz kan akciğerin kılcal damarlarından akar. Bu sırada kandaki karbondioksit alveoller içindeki hava boşluklarına, hava boşluklarmdaki oksijen de kana geçer.
Kana giren oksijen kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin denilen bir proteine bağlanır. Hemoglobin heme grubu denilen diğer bir tip kimyasal içerir. Her heme grubunun içinde bağlı birçok demir atomu vardır, bunlar oksijenin taşınmasına yardım ederler. Hemoglobin kana kırmızı rengini veren maddedir.
Akciğerlerdeki gaz değişimi en çok deniz kenarında verimli olur ve belli bir gazın basıncının alveoldeki hava ile kan arasındaki farkı ile işler. Deniz seviyesinden yüksekte havadaki oksijenin kısmi basıncı daha düşüktür bu yüzden hemoglobinin oksijen yüklenmesi tamamlanamaz. Birkaç saat içinde alçaktan yüksek yerlere çıkan kişiler solunum darlığı çekerler ve kolayca bayılabilirler. Sağlıklı bir kişide bu belirtiler vücudun değişen koşullara uyum sağlamasıyla birkaç gün veya hafta içinde kaybolur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder