16 Nisan 2010 Cuma

Göz kuruluğu (Kuru göz sendromu) nedir? (Keratokonjunktivit Sika)


Gözyaşı ne işe yarar? Gözyaşı, gözlerin nemli ve yağlı kalmasını sağlar, tahriş olmasını engeller. Duman, rüzgar, toz ve klima gibi etkenlerin kirlettiği göz yüzeyinin temizlenmesine de yardımcı olur. Bildiğiniz gibi, gözlerimiz bazen fazlaca dumana maruz kaldığında (benim odam da sık sık olur), yaşarıverir. Bu aslında gözlerimizin kendini koruma refleksinden başka bir şey değildir. Salgılanan gözyaşı sayesinde, gözün üzerindeki yabancı maddeler temizleniverir.
Gözyaşı az salgılanırsa veya gözyaşının kalitesi bozulmuşsa ne olur?Gözyaşı zarı sağlamlığını yitirip parçalanır, daha sonra da kornea üzerinde küçük delikçikler oluşmaya başlar ve ciddi görme kayıpları oluşur.
Göz kuruluğu kimlerde görülür? Her yaştan kadın ve erkekte görülebilir.
Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir?Herkeste farklı belirtileri olabileceği gibi, ortak belirtileri, gözde batma, yanma, kaşıntı, yabancı bir madde varmış hissidir.
Göz kuruluğunun nedenleri nelerdir?Erkeklerde genellikle romatizmal hastalıklar, kadınlarda genellikle hormonal değişiklikler. Uyku hapları ve bazı ağrı kesiciler de göz kuruluğuna neden olabilir.
Göz kuruluğunun teşhisi nasıl yapılır? Gözyaşı testi yaparız.
Gözyaşı testi de neymiş? Gözyaşı testi. Göz doktorunuz, alt göz kapağınıza bir kağıt koyarak Schirmer gözyaşı testini uygular. Veya doktor, pamuklu bir çubuk kullanarak burnunuzdaki gözyaşı refleksini uyarır. Bir göz doktoru (oftalmolog) bir boya içeren sıvıyı gözlerinize damlattıktan sonra gözlerinizi bir yarık lambayla da inceleyebilir. Boya kuruluk tarafından zarar verilen kornea alanlarını boyar ve zarar görmüş alanlar tespit edilir.
Göz kuruluğunun tedavisi nedir? Cerrahi müdahale de yapılabilirmiş gerektiğinde ama en yaygın tedavisi yapay gözyaşı uygulamasıymış. Böyle bir şikayetimiz varsa bir göz doktoruna görünmeliymişiz mutlaka.
Bu rahatsızlığın oluşmaması için nelere dikkat etmeli?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder