14 Nisan 2010 Çarşamba

GÖZLER NE ZAMAN KONTROL EDiLMELiDiR?

Tüm çocuklar 4 yaşına kadar muayene edilmelidir. Tüm doktorlar görmede şüpheli bir durumun bulunduğunu tespit edebilmektedir. Ailede benzer bir hastalığı bulunan bir kişi varsa 3 yaşından önce muayene edilmelidir.
GÖZ TEMBELLİĞİNİN SEBEBİ NEDiR?
Gözlerin normal kullanılmasını engelliyecek ve gelişimini engelleyecek durumlarda ortaya çıkmaktadır. Birçok vakada göz tembelliğinin nedeninde genetik bir yatkınlık bulunmaktadır. Bu yüzden ailesinde amblyopi hikayesi bulunan çocukların erken yaşlarda göz doktorunca muayene edilmesi önemlidir.
Göz Tembelliğinin en önemli üç nedeni şunlardır:
Şaşılık: En sık görülen sebepdir. Kayan gözden gelen görüntü çift görmenin önlenmesi amacıyla yok sayılır ve çocuk sadece tek gözüyle görmeye yönlenir. Bu kayan gözün görmesinin düşmesine neden olur.
Gözlük numaralarında farklılık: Kırılma bozuklukları gözlükle düzeltilmektedir. Göz tembelliği tek gözün diğerine göre daha fazla miyopik, hipermetropik yada astigmatik olmasıyla oluşmaktadır. Bulanık gören göz yok sayılır ve göz tembelliği gelişir. Gözler normal gözükmektedir ama tek göz diğerine göre daha az görmektedir. Bu en zor tanı konan Göz tembelliğinin nedenidir ve sıkı takibin yapılması gerekmektedir.
Göz dokularının şeffaflığında bozulma: Katarakt ya da görüntünün net olarak odaklanmasını engelleyecek her türlü durumda göz tembelliği gelişmektedir. Bu en ağır göz tembelliği tipidir.
GÖZ TEMBELLİĞİ TANISI NASIL KONULMAKTADIR?
Göz tembelliğinin farkedilmesi kolay değildir. Çocuk tek gözünün az gördüğünün farkında değildir. Tanı iki göz arasında görme farkının bulunmasıyla konur. Bebeklerde görme keskinliğinin tespiti zor olduğu için gözlerden biri kapatılarak cisimleri takibi kontrol edilir. Ya da sağlam göz kapatıldığında bebek rahatsız olur.
Düşük görme her zaman göz tembelliği demek değildir. Birçok durumda gözlük verilerek görme düzeltilebilmektedir. Ayrıca görmeyi azaltacak diğer durumlarda göz doktorunuz tarafından ekarte edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder