20 Nisan 2010 Salı

Hastalıkların erken uyarıcısı

Hıyarcıklı vebadan ölen sıçanlar ya da veremli sığırlar olsun, hayvanlar oldum olası hastalığın erken birer uyarıcısı olmuşlardır. Ne var ki, çoğu ülkelerde çiftlik hayvanları düzenli olarak denetimden geçirilmelerine karşın, bugüne dek kimse her gün gözümüzün önünde olan evcil hayvanları ya da hayvanat bahçelerindeki hayvanları yakından izlemeyi akıl etmedi.

New York'taki Bronx Hayvanat Bahçesi'nde görevli olduğu sırada yığınla karganın ölmesi üzerine bir inceleme yapan ve böylelikle 1999'da Batı Nil virüsü salgınının ortaya çıkmasına katkıda bulunan veteriner Tracey McNamara,"Orada sisteme dahil edilmemiş olan bir tanı uzmanları ordusu var. Bunlar hayvanlarının sağlığıyla yakından ilgilenen ve her Allah'ın günü onları gözden geçiren insanlar,"diyor.

Banfield'deki veritabanının değerini çok önceden fark eden Purdue Üniversitesi veteriner hekimlerinden Larry Glickman, 2004 yılında giriştiği bir projeyle bu veritabanını tarayıp insan sağlığına yardımcı olabilecek bilgileri ayıklamaya başladı. Söz konusu projenin sonucunda Ulusal Dost Hayvanlar Araştırma Programı ortaya çıkmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder