23 Nisan 2010 Cuma

Heimlich Uygulaması – Solunum Yolunun Tıkanması


HEİMLİCH UYGULAMASI-SOLUNUM YOLUNUN YABANCI CİSİMLE TIKANMASI: Çeşitli nedenlere bağlı olarak besin maddeleri ya da ağıza alınan yabancı cisimler (çocuklarda büye, oyuncak parçası, para gibi} yanlışlıkla yutulup solunum yollarına ve özellikle gırtlağa ya da soluk borusuna kaçabilir. Bu gibi durumlarda üst solunum yolu kısmen ya da tümüyle tıkanır.ğer hasta öksürebiliyorsa, konuşabiliyorsa, hırıltılı olarak soluk alıp verebiliyorsa- hastaya müdahele ötmeyin. Bırakın şiddetli öksürükleriy-le solunum yoluna kaçmış olan cismi çıkarsın. Eğer hasta öksüremiyor, soluk alamıyor, morarı-yor ya da bayılmışsa zaman kaybetmeksizin “HEÎMLİCH UYGULAMASINI” aşağıdaki biçimlerde gerçekleştirin:

A] EĞER HASTA AYAKTA YA DA OTURUYORSA HEİMLİCH UYGULAMASI



1) Hastanın sırtına kürek kemiklerinin arasına gelen bir bölgeye yumrukla ve şiddetli bir biçimde 4 defa vurun. Eğer bir sonuç alamazsanız; 2} Hemen hastanın arkasına geçin ve kollarınızı hastanın beline dolayın bir elinizle yumruk yaparken diğer elinizle de yumruğunuzu kavrayın. Daha sonra yumruğunuzu hastamn karnının üst bölgesine, göğüs kafesinin hemen altına yerleştirin. Hastanın karnına yumruk indirir-mişcesine yumruğunuzu aniden ve şiddetle karnına doğru biastırın, vurun. Bunu 8 defa tekrarlayın. Eğer hasta kusarsa ağzını boşaltın.

Bu işlemler de yararlı olmazsa; 3) Sivri bir bıçak, çakı, bisturi ile ya da sert bir jiletle “Acil Trakeotomi” (soluk borusunu kesmek) yapın.

B) EĞER HASTA YERE YUVARLATMIŞ İSE HEİMLiCH UYGULAMASI:

1) Hastamn sırtına, kürek kemikleri arasına hızla ve şiddetli bir biçimde 4 yumruk indirin. Eğer sonuç alamazsanız;

2) Hastayı sırtüstü yatırın. Bir eliniziyumrukyapın ve yumruğunuzu hastanın karnının üst bölümüne göğüs kafesinin hemen altına koyun. Diğer elinizi de yumruğunuzun üstüne koyduktan sonra hastanın karnına yumruk vururmuşçasına aniden ve şiddetle bastırın. Bu işlemi 8 defa tekrar edin. Eğer kusarsa ağzını temizleyin. Bu işlemler yetersiz kalırsa;

3) Acil Trakeotomi yapın.

C) EĞER YALNIZSANIZ HEİMLİCH UYGULAMASI:

Tek başınıza olduğunuzda derhal bir sandalyenin arkalığım karnınızın üst bölgesine dayayın ve vücut ağırlığınızla karnınızı şiddetle sandalyenin arkalığına bastırın. Kusarsınız ağzımzdakileri tükürün.Buraya kadar anlattığımız işlemleri en geç 3-4 dakika içinde gerçekleştirmelisiniz.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder