20 Nisan 2010 Salı

Ilaçların sağlığımıza etkileri

İlaçların Sağlığımıza Olumlu ve Olumsuz Etkileri:
Hastalıklardan korunmanın en önemli ve zor yanlarından biri, ilaçların sınırlı ve akıllıca kullanılmasıdır. Bazı ilaçlar çok önemlidir. Fakat hastalıkların çoğu için herhangi bir ilaca gerek yoktur. Çoğunlukla Rabbimizin verdiği güçle vücut, dinlenerek, iyi beslenerek, bol sıvı içerek, hatta bazı geleneksel ilaçları kullanarak hastalıkla mücadele edebilir. Bazı insanlar ihtiyaçları olmadığı halde ilaç kullanmak isterler. Düzeldiklerinde ise bunu ilaca bağlarlar. Halbuki, vücutları kendi kendisini iyileştirmiştir. İnsanların gereksiz ilaçlara güvenmek yerine neden kullanmamaları gerektiğini bilmeleri lazımdır. Ayrıca kişilerin kendi kendilerini tedavi etmeleri için ne yapmaları gerektiği önemlidir. Böylece harici kaynaklara (ilaç) değil, kendi kaynaklarına güvenmeyi öğrenmiş ve sağlıkları korunmuş olacaktır. Çünkü kullanımında az da olsa, risk olmayan hiçbir ilaç yoktur.

İnsanların, gerekli olmadığı halde en sık ilaç kullanmak istediği üç sağlık problemi
1- soğuk algınlığı,
2- Hafif öksürük
3- İshal


Soğuk algınlığı en iyi dinlenerek, bol sıvı içerek ve çok gerekirse de belki aspirin alarak tedavi edilebilir. Penisilin, tetrasiklin gibi antibiyotiklerin hiçbir faydası yoktur. Hafif öksürükler, hatta balgam ifraz eden daha ciddi öksürük vakalarında bol su içmek mukozayı yumuşatacağı için, öksürüğü öksürük şurubundan daha çabuk geçirecektir. Sıcak suyla yapılan buğu da rahatlatıcıdır. Çocuklarda görülen ishal çoğunlukla ilaçla iyileştirilmez. Yaygın olarak kullanılan ilaçlar (neomisin, streptomisinli, kaolin pektinli, lomotil, kloremfenikol) zararlı olabilir. Çocuk için en önemli şey, bol sıvı ve yeterli gıdadır. Çocuğun yeniden sağlığına kavuşmasının anahtarı ilaçlar değil, annesidir. Anne, neler yapılacağını bilirse çocuğun hayatı kurtulur. Bugün ilaçlar çok daha fazla kullanılmaktadır. Pekçok sebepten dolayı bu yanlıştır.
- İsraftır, ilaca verilen paranın yiyecekler için harcanması daha iyi olur.
- Hiç gerek olmadığı halde insanlarda alışkanlık haline gelir.
- Her ilacın bazı riskleri mevcuttur. Gereksiz bir ilaç kullanıldığında zarar görme ihtimali vardır.
- Dahası, bazı ilaçların basit hastalıklar için sık kullanımı, bunların tehlikeli hastalıklara karşı direnme gücünü de azaltır.

Bazı durumlarda bazı ilaçları almamak en iyisidir.
1 - Emziren veya hamile olan kadınlar, mecbur kalmadıkça ilaç almamalıdır. (vitamin ve demir haplarının sınırlı miktarda alınması tehlikeli değildir.)
2 - Yeni doğmuş çocuklarda ilaç kullanırken, çok dikkatli olunmalıdır. Bir uzmana danışmalıdır.
3 - Penisilin, ampisilin, sulfonamid veya diğer ilaçların alınmasından sonra, kurdeşen ve kaşıntı gibi herhangi bir alerjik reaksiyon gösteren kişi, hayatının geri kalan döneminde asla aynı ilacı tekrar almamalıdır. Çünkü bu tehlikelidir.
4 - Hazımsızlık veya mide ülseri olanlar, aspirinli ilaç almaktan sakınmalıdır. Çoğu ağrı kesiciler ve bütün steroidler ülseri ve hazımsızlığı arttırır. Mideyi rahatsız etmeyen tek ağrı kesici ise asetaminofen (paracetomol)'dur. Asetam, panadol, durapan gibi adlarla piyasada bulunmaktadır.
5 - Bazı hastalıklar sırasında alınırsa rahatsızlık veren ve tehlikeli olan, belli ilaçlar vardır. Mesela sarılığı olan hasta, karaciğer zarar gördüğü için, antibiyotik ve diğer güçlü ilaçlarla tedavi edilmemelidir. Çünkü bu ilaçların vücudu zehirlerne ihtimali yüksektir.
6 - Özellikle su kaybı ve böbrek rahatsızlığı bulunan kişiler, aldıkları ilaçlara çok dikkat etmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder