17 Nisan 2010 Cumartesi

İntramüsküler Stimülasyon (İMS - Kuru İğne Tedavisi)


Kas-iskelet sistemi ağrılarının en önemli nedeni kas spazmıdır. Kas spazmı birçok ağrı sendromu olarak kendini gösterir. Bunlar; baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı, sırt ağrısı, bel ağrısı, tendinitler (tendon yıpranması), entesopatiler (tendonun kemiklere yapışma yerinde yıpranma, yozlaşma), ligamentitler (kemikleri ve eklemleri bir arada tutan bağlardaki yıpranma) vs. Kaslardaki ağrılı spazmlar (kasılmalar) kaslara ve tendonlara (kiriş, kasın kemiğe yapışan uzantısı) baskı yaparak, eklem aralığını daraltarak eklemlere binen yükü artırır. Disklere (omurlar arasında bulunun ve omurganın esnekliğini sağlayan yastıkçıklar) baskı yaparak fıtıklaşmalara, omurga osteoartritine (kireçlenme), ağrılı omurga sendromlarına yol açar. Spazm damarsal yapıları da sıkıştırarak ekstremitelerde (kollar, bacaklar) soğukluk, üşüme, ağrı, ödem gibi belirtilere yol açar. Ayrıca sinirlere olan baskılar sonucu siyatalji (bacak ağrısı), brakialji (kol ağrısı) gibi radikülopatiler (yayılıcı sinir ağrıları) oluşturur.

İntramusküler stimülasyon (İMS) ağrılı kas spazmlarının tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi metodudur. Kuru iğne metodu olarak ta adlandırılır. İMS çeşitli uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi esasına dayanır. İMS; tek başına birçok ağrılı hastalığı tedavi etmede yeterlidir. İMS; ilaç tedavisi, fizik tedavi, kaplıca tedavileri, kinezyoterapi (hastalıkların egzersizle tedavisi) gibi tedavi metotları ile kombine edilebilir.

İMS; ABD li Dr Gunn tarafından geliştirilmiş bir ağrı tedavi metodudur.

İMS de kasılmış ve kısalmış kasa bir iğne batırılarak bu spazm çözülmeye çalışılır. Bir kasta çoğu zaman çok sayıda ağrılı kasılmış ve kısalmış kas demetleri olduğundan çoğu kez, çok sayıda iğneleme yapmak gerekebilir.

Tekrarlayan veya kronikleşmiş ağrıda spazmla birlikte fibroz doku gelişimi de varsa iğne sayısının ve iğneleme sıklığının arttırılması gerekir. Ancak fibrotik kaslarda olumlu sonuç her zaman mümkün olmayabilir.

İMS bir akupunktur yöntemi midir?

İMS ile akupunkturun benzerliği, ikisinde de iğne kullanılmasıdır. Akupunkturda iğne belli noktalara yapılır ve 20 dk kadar beklenir. İMS de ise iğne spazm olan ve olması muhtemel kaslara yapılır ve hemen çıkarılır. Etkisini hemen gösterir. İMS de iğne nöroanatomik yapıya göre çeşitli doku derinliklerine yapılır. Kronik kas iskelet sistemi bozuklukları ve bu bozukluklara bağlı ağrıların tedavisinde İMS oldukça etkili bir yöntemdir.
İMS hangi hastalıklarda kullanılır?
İMS nin kullanım alanı oldukça geniştir. İMS aşağıdaki tabloda gösterilen hastalıkların tedavisinde tek başına ya da diğer tedavilerle kombine edilerek başarı ile kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder