22 Nisan 2010 Perşembe

İSHAL


İshal barsakların çoğunlukla yumuşak ve normaldekinden daha sulu dışkı çıkararak sık boşalması. Sindirim sistemine giren birçok mikroorganizma, barsaklarda iltihaplanma yaratarak ishale yol açabilir. Uzun süren ishaller bedenin susuz kalmasına ve tuz ile besleyici maddelerin eksilmesine neden olur.

Normalden daha sık ve sulu ya da yumuşak kıvamlı dışkı çıkarılmasına ishal denir. Günde iki ya da üç kez normal kıvamlı dışkılama ishal sayılmaz. İshal bağırsak hareketlerinin hızlanması, dolayısıyla da içindeki maddelerin hızlı ilerlemesi sonucu oluşur. Bu sırada bağırsaklardan sıvı emilimi azalır. Ayrıca bakteri kökenli zehirli maddelerin ve iltihapların etkisiyle bağırsağın kendisi de bir miktar sıvı salgılar. Sonuçta dışkılama sayısı günde 2-3′ten bazen 20-25′e kadar çıkar. Dışkı peltemsi ya da sulu bir görünüm alır. İçinde mukus, irin ya da kan bulunabilir. İshali dizanteriyle karıştırmamak gerekir. Dizanteri bakteri ya da amiplerin etken olduğu bir hastalık, ishal ise bu hastalığın bir belirtisidir.
İshal Nedenleri

İshal sindirim sistemim doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren etkenlere bağlıdır. Birinci gnip etkenlere bağl ishaller akut ya da kronik biçimde ortaya çıkabilir. Akut ishale neden olan etkenler:
bağırsak hareketlerinin hızlanması aşırı besin alma beslenme alışkanlıklarında ani değişiklik (örneğin yolculuk nedeniyle) zehirli enfeksiyonlar (tifo, paratifo enfeksiyonları, basilli ya da amipli dizanteri, kolera)
besinlere karşı gelişen alerjiler (süt ve süt ürünleri, meyve, bank ve kabuklu deniz hayvanları)
zehirlenmeler (alkol, tütün, kokmuş et, mantar, cıva, arsenik) Kronik ishale neden olan etkenler:
• sindirim kanalı ya da bezlerindeki iltihaplanmanın yol açtığı bozukluklar (kalınbağırsak, incebağırsak, onikiparmakbağırsağı, mide, pankreas ve safrakesesi iltihapları)• vitamin yetersizlikleri
• bağırsak asalakları Sindirim sistemini dolaylı olarak ilgilendiren etkenler: • kalp damar sistemi hastaiıklan (ağır kalp yetmezliği, kapı toplardamarı bölgesinde kan göllenmesi, bağırsak askısı bölgesinde emboli ve tromboz)• ruhsal ve sinirsel bozukluklar (psikoz, frenginin üçüncü evresinde görülen sinir sistemi bozukluklan, nevrasteni, histeri)• boşaltım sistemi hastaiıklan (üremi, prostat iltihapları, idrar yapma güçlüğü)• iç salgı sistemi hastaiıklan (Basedow hastalığı, şeker hastalığı, Addison hastalığı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder