18 Nisan 2010 Pazar

KABURGALAR

Göğüs kafesi, kalbi ve akciğerleri herhangi bir yaralanma riskine karşı kalkan gibi korur. Göğüs kafesinin hareketi, solunum sırasında havanın içeri çekilmesi ve dışarı üflenmesinin kontrolünde diyaframa yardımcı olur.
Tipik bir insan iskeletinde 12 çift, toplam, 24 kaburga vardır. Kaburgalar, arka tarafta omurganın göğüs omurlarıyla birleşir. Ön taraftaysa üst yedi çiftin her biri, bir kaburga kıkırdağıyla doğrudan göğüs kemiğine bağlanır. 8, 9 ve 10 numaralı çiftler de kaburga kıkırdağıyla birleşir; ancak bunlar, birbirlerine ve daha sonra da yedinci kaburganın kıkırdağına bağlanır. Doğrudan göğüs kemiğine bağlanmadıkları için bunlara sahte kaburga denir. Doğrudan göğüs kemiğine bağlanan üst yedi kaburgaya gerçek kaburgalar adı verilir. 11 ve 12 numaralı çiftlerinse herhangi bir bağlantı noktaları yoktur ve bu nedenle yüzen kaburgalar diye bilinirler.
Bazen bir kişinin, küçük bir ek kaburgası olabilir; bu kaburga, boynun arka tarafındaki bir omura (genellikle yedinci boyun omuru) bağlıdır. “Servikal kot” denen bu boyun kaburgası, genellikle fark edilmez; ancak sinirlerle kan damarlarına baskı yaptığında cerrahi müdahaleyle alınması gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder