18 Nisan 2010 Pazar

Kalp tamponadı

Kalp tamponadı (perikart tamponadı da denir) kalp zarı içinde (kalbi saran kese) kan veya sıvının biriktiği, kalp üzerinde basınca sebep olan, potansiyel olarak hayati tehlike içeren bir durumdur. Karıncıkların tamamen genişlemesini engeller; böylece yeterince kan dolaşmaz veya pompalanamaz.
Bu durum kalp kasnıdaki kan damarlarını koparan bir yaradan, kalp zarının bakteriyel veya viral bir iltihabından veya kalp zarına yayılan bir kanserden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca göğse uygulanan radyasyon tedavisinden, tiroid bezi tembelliği veya sistemik lupus eritematozus’tan (SLE) da kaynaklanabilir.
Belirtiler arasında boyuna, sırta veya karına yayılan göğüs ağrısı, solunum güçlüğü, zayıflamış veya hissedilmeyen nabız ve düşük kan basıncı vardır. Bir göğüs röntgeni, ekokardiyogram veya göğsün bilgisayarlı tomografi, MR görüntüleme taraması, eğer varsa kalp zarındaki kan veya sıvıyı gösterebilir.Kalp tamponadı acil bir durumdur. Tedavide hastanın durumunu dengelemek, cerrahi bir delikten iğne ile çekilen fazla sıvıyı uzaklaştırmak ve altta yatan sorunu gidermek amaçlanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder