28 Nisan 2010 Çarşamba

KAPLICALAR

Çamur banyoları da şifalı mı?
Sudan sonra en yaygın kullanılan şifalı kaplıca unsuru doğal şifalı çamurlardır. Suya göre bazı avantajlan var. Lokal uygulanabiliyorlar. Daha derin ve rahat bir ısınma sağlıyorlar, içerdikleri mineraller ve bazı özel organik maddeler cilt üzerinden emilerek olumlu etkiler gösteriyor. Yaptığımız çalışmalar gösterdi ki, banyo uygulamasını çamurla kombine etmek sadece banyo uygulamasına göre daha etkin. Ama Türkiye’de çamur uygulamalan su uygulamalan kadar yaygın değil. Çünkü çamur daha ileri teknolojiler gerektiriyor. Alt yapı, ekipman kurulması, elemanlar yetiştirilmesi gibi bazı sorunlar var.
Çamur nasıl uygulanır?
İnsanlann aklına hep çamura bulanma fikri geliyor. Bu da yararlı ama çamur vücuda paket şeklinde uygulandığında çok daha etkili. Çamur belli aralıklarla, düzenli olarak uygulanmalı.
Kaç kür yeterli olur?
Çamur genellikle kaplıca tedavisiyle kombine uygulanıyor. 7-10 günlük, 15 günlük ya da 3 haftalık kürler şeklinde yapılıyor.
Hangi sağlık problemlerinde kullanılabilir?
Kireçlenme, romatoid artrit, ankilozan spondilit, fibromiyalji gibi romatizmal hastalıklarda ağn kesici etkisi vâr. Cilt bakımında da yarar sağlıyor. Hem dolaşımı artırarak hem de cilt fonksiyonlarını destekleyerek pürüzsüz, diri bir cilde kavuşmayı sağlıyor. Sivilce ve yağlı ciltlerde çok iyi sonuçlar veriyor, düzenli uygulandığında selülitleri yok ediyor. Araştırmalar, çamurun PID denen kadın üreme organlannın ciddi enfeksiyonu ile karakterize bir jinekolojik rahatsızlıkta da yararlı olduğunu gösteriyor. Yine bazı araştırmalara göre, çamur banyolan sedef tedavisinde de etkili.
Çamurun tıbbi etkisi kısa süreli mi?
Hayır. 6-9 aya varan iyileştirme süresi var. Bunlan kendi çalışmalanmız sonucunda da rahatlıkla söyleyebiliyoruz.
Çamuru evde de uygulamak mümkün mü?
Evet. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı bir tebliğe göre, belli başlı şifalı çamurlann uygun koşullarda paketlenip kullanılması artık mümkün. Şu anda 5-6 tesis Sağlık Bakanlığı’ndan izin alıp çamuru paketleyebiliyor. Çamur paketleri eczanelerde ya da ilgili yerlerde satılıyor. Biz de hastalarımıza tavsiye edip kullanımlarını anlatıyoruz.
Çamur sahteyse yine faydalı olabilir mi?
Hayır. Bir çamura şifalı diyebilmemiz için bazı kriterler var. Çamurun fizoko-kimyasal analizinin yapılması gerekiyor. Kabaca 4 tip çamur var. Kullanılan çamurun bunlardan hangisine girdiğinin ispatlanması gerekiyor.
Türkiye nın en ıyı çamurları nerededir?
Araştırılmış, doğal çamurlar çok yaygın değil. İstanbul Üniversitesi’nin araştırdığı iki önemli çamur var. Bir tanesi Afyon Sandıklı Hüdai Kaplıcalan çamuru. Diğeri de Balıkesir’in Kepekler ilçesinde doğal ortamda oluşan Susurluk çamuru. Bir de Tuzla’da mineralli suyla kilin kanştınlmasından oluşan bir çamur var. Son yıllarda yaptığımız bir dizi çalışma sonucunda Tuzla’daki bu çamurun özellikle romatizmal hastalıklarda olumlu sonuçlar verdiğini gördük. Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın Denizli’deki Sarayköy Umut Termal Tesisleri’ nde yaptığı analizler buradaki çamurun özel bir tip olduğunu gösterdi. Son olarak Dalaman’daki Therme Maris’te bulunan daha çok deniz çamuru niteliğindeki minarelli çamur da paketlenip kullanıma sunuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder