18 Nisan 2010 Pazar

Kardiyomiyopati

. Kardiyomiyopati, kalp kası (miyokart) hastalıklarına verilen genel isimdir. Kardiyomiyopati ilerledikçe kalp zayıflar, büyür ve düzensiz atmaya başlar. İleri aşamalarda kalp iflas eder ve kişiye kalp nakli yapılması gerekebilir. Bu durum, koroner ateryoskleroz, aşırı alkol tüketimi, virüs hastalıkları gibi kronik hastalıklardan veya beriberi ve diğer B vitamini eksikliği hastalıklarından kaynaklanabilir. Daha az sıklıkla, vakalar kalp kasının romatizmal ateşe veya başka bağışıklık bozukluklarına bağlı iltihaplanmasından kaynaklanır.
Başlangıçta kişi nefes darlığı (dispne), fiziksel efor harcama gücünde azalma fark eder. Göğüs ağrısı, bayılma (senkop) ve çarpıntılar (kalbin attığını hissetme duygusu) görülebilir. Kalp güçten düştüğünde eklemlerde ve karında şişme olabilir.
Göğüs röntgeni, ekokardiyogram, koroner anjiyograli, göğüs bilgisayarlı tomografi veya MR görüntüleme gibi testler durumun boyutlarını gösterecektir. Sebebi bulmak için kan testleri ve kalp kası biyopsisi de gerekebilir. Tedavide altta yatan sorunu gidermek amaçlanır.
İlaç tedavisi kalbin iş yükünü hafifletecek ve hastanın durumunu dengede tutacaktır. Dinlenme ve oksijen (maske ile verilir) hasarlı kalp kası hücrelerinin iş yükünü azaltır. Eğer ciddi kalp yetmezliği belirtileri varsa hastanın hastaneye yatırılması tavsiye edilir.
Eğer hastanın durumu uygunsa ve bir verici varsa kalp nakli gerekli olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder