18 Nisan 2010 Pazar

KIRIKLAR

Uylukkemiği (femur) boynu kırığı (kalça kırığı), genellikle bir düşmeden sonra meydana gelir ve özellikle kemik erimesi olan yaşlılarda sık görülür. Tedavi için ameliyat ve ardından fizik tedavi önerilir. Uylukkemiği gövdesindeki kırıklar, örneğin spor yaralanmalarında olduğu gibi, dizkapağı ya da bacağın üstüne düşülmesi ya da buralara darbe alınması sonucu meydana gelir. Kırık, anestezi altında yerine yerleştirilmeli ve daha sonra iyileşme gerçekleşirken, çekme, atel veya cerrahi bir alet (kemiğe vida eklenmesi gibi) yardımıyla tutulmalıdır.
Kavalkemiği kırığı, özellikle çocuklukta sık görülen bir yaralanmadır. Genelikle karşılıklı temas halinde yapılan bir spor sırasında doğrudan çocuğun bacağına gelen bir darbe sunucunda ortaya çıkar. Yetişkinlikte jogging, koşu veya yürüme sırasında kemiğin tekrar eden baskıya maruz kalması nedeniyle zayıflamasının sonrasında kırılma meydana gelir.
Yaralanmanın ardından bacakta kırık bölgesinde şiddetli ağrı, kırık bölgesinin etrafındaki dokuda şişme ve kırık tam bir kırık ise (yani boydan boya kırılmışsa) bacakta şekil bozukluğu meydana gelir.
Kırıklar hastanede genel anestezi altında yerleştirilmelidir. Kavalkemiği röntgenleri, kemik uçlarının doğru bir şekilde yerleştirildiğini teyit edecektir. Kemik, diz kapağı üzerine ve bileğin altına uzanan alçıyla yerinde tutulur, iyileşme genellikle 6-8 hafta sürer. Daha sonra kas gücünü yeniden kazandırmak, bilekte ve dizde sertleşmeyi önlemek üzere fizik tedavi uygulanması gerekir.
Kavalkemiği kırığı, özellikle çocuklarda yaygın olarak görülür ve genellikle buna futbol ve hokey gibi sporlar sırasında alınan darbeler neden olur. Bilek burkulmasıyla birlikte oluşabilir. Çoğu vakada kırıklar ciddi değildir ve alçı genellikle gerekmez ancak nadiren ameliyat gerekli olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder