18 Nisan 2010 Pazar

KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI

Konjenital kalp hastalıkları doğumdan önce meydana gelir ve gelişmiş ülkelerde yaklaşık her yüz bebekten birini etkiler. Konjenital kalp rahatsızlığı ile doğmuş bebeklerin yaklaşık yarısı doğumdan sonraki bir yıl içinde ölecektir. Sıklıkla bilinen bir sebebi yoktur; ama bazıları anormal genlere, virüslere (kızamıkçık) veya ilaçlara (thalomide) bağlı olabilir. Konjenital kalp hastalığı diğer konjenital anomalilere de eşlik edebilir.

Konjenital kalp hastalığı genellikle aşağıdaki kusurlardan biri (veya kombinasyonu) nedeniyle olur: kalbin iki tarafı arasında anormal bir delik (kulakçıklar veya karıncıklar arasında bulunan kas yapılarındaki defekt), geniş atardamarın veya kapakların tıkanması (aort darlığı, pulmoner stenoz) veya kalp odacıklarının ve damarlarının anormal biçimde konumlanması.
Bir diğer konjenital kalp hastalığı da patent ductus arteriosusdur. Ductus arteriosus, doğmamış bebeklerde aort ve pulmoner gövde arasında olan normal bir deliktir. Genellikle doğumdan hemen sonra kapanır; ama patent ductus arteriosus’da yetişkinliğe kadar açık kalır; cerrahi olarak düzeltilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder