18 Nisan 2010 Pazar

Kronik bronşit

Kronik bronşit en az üç ay boyunca ve iki yıldan fazla devam eden öksürük ve balgam üretimi ile karakterize edilir. Balgam yalnızca mukus içerebilir veya eğer ilaveten bir enfeksiyon varsa cerahat de olabilir. Kronik bronşit daha çok sigara içen insanlarda görülür.
Kronik bronşit havadaki tahriş edici maddelerin uzun zaman solunması sonucu olur.

Fazla miktarda toza, tahriş edici gazlara ve diğer zehirli maddelere sık sık maruz kalma ile tetıkleııebilse de şu ana kadar en sık görülen nedeni sigaradır. Kronik bronşitin erken safhalarında (basit kronik bronşit) geniş solunum yollarındaki esas değişiklik iltihap (enflamasyon) değil solunum yolu iç çeperini döşeyen hücrelerde ve solunum yolu bezlerde mukus salgısının artmasıdır. Bu öksürüğe ve beyaz veya şeffaf balgama (mukus salgısı) neden olur. Sıklıkla mukus ve cerahatin karışımı olan (mukopürülen bronşit) sarımsı veya yeşilimsi balgam çıkarmaya sebep olan bakterilere bağlı enfeksiyon ve iltihap da vardır.
Bazı kişilerde zararlı maddeleri solumaya uzun süre devam edilmesi hastalığın ilerleyerek daha küçük solunum yollarına da bulaşmasına neden olur. Bu önemli bir komplikasyondur çünkü bu, solunum yollarının duvarlarının yaygın iltihabına ve yaralanmasına, hava akışını kısıtlayan bir daralmaya (kronik obstruktif bronşit) yol açar. Kişi giderek daha çok soluksuz kalır. Daha da kötüsü hasar genelde solunum yolları ile sınırlı kalmaz. Kronik bronşiti tetikleyen tırmalayıcı maddeler akciğerlerin alveollerine de hasar verir ve harap eder, bu da daha da çok soluksuz kalmaya sebep olan amfizeme yol açar.
Kronik obstruktif akciğer hastalığı ve kronik hava akımı sınırlanması olarak söz edilen, kronik bronşit ve amfizemin kombinasyonu astımla da (astımlı bronşit) beraber görülebilir. Bu kronik solunum yolu hastalıkları kalp krizine yol açabilir. Bunlar kronik yetmezlik ve ölümün başlıca sebepleridir.
Küçük hava yollarındaki ve akciğerlerdeki hasarın geri dönüşümü zor veya imkansız olduğu için sigarayı bırakmak veya solunan diğer tırmalayıcı maddelerle karşılaşmaktan kaçınmak, şiddetli bir hastalık gelişmemesi için atabilecek en önemli adımdır. Sigarayı bırakmak kronik bronşitin erken aşamalarında belirtilerin tamamen kaybolmasını sağlayabilir, ileri aşamalarda antibiyotikler, iltihap giderici ilaçlar, bronşları genişleten ilaçlarla ve oksijenle tedavi gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder