20 Nisan 2010 Salı

Kronik yorgunluk sendromu

Nedeni genetik farklılıklar Bugüne kadar çok sık gündeme gelen kronik yorgunluk sendromu, aslında genetik yapı farklılıklarından kaynaklanıyor. Kan testiyle kronik yorgun olup olmadığınız anlaşılabilecek..

Nihayet bilim adamları kronik yorgunluğu açıklamak için bilimsel bir neden buldu: Bugüne kadar kronik yorgunluk sendromu, "akşamdan kalma" bir gecenin sabahında ortaya çıkan, aşırı yorgunluk, düşünce bulanıklığı, kesintili uyku ve baş ağrısı belirtileri olarak açıklanıyordu.

Ancak aşırı miktarda içilen içkinin yol açtığı rahatsızlıklar bir gün sonra geçerken, kronik yorgunluk yıllarca sürebilir ve yaşam kalitesini büyük ölçüde bozduğu biliniyor. Belirtileri aynı olmakla birlikte, kaynakları farklı olarak kabul ediliyor ancak net bir açıklama getirilemiyordu.

Bazı bilim adamları bu hastalığın myaljik ensefalomelomiyelitis (ME) ile büyük benzerlikler taşıdığını ileri sürüyordu ancak pek çok uzman bu hastalığın biyolojik bir temeli olduğuna inanıyor.

Londradaki St.George Üniversitesinden Jonathan Kerr ve ekibi 25 sağlıklı deneğin akyuvarlarındaki geniyle, 25 kronik yorgunluk hastasının genini karşılaştırdı ve 9522 genin 35inde farklılıklar saptadı. Kan testiyle
Hastalarda 15 genin dört kat daha faal olduğu, yalnızca bir genin daha tembel olduğunu ortaya çıktı. Kerry bu çalışmasının neticesinde KYS hastalarındaki fiziksel değişiklikleri kesin olarak teşhis ederse, tüm şikayetlerin hasta tarafından "uydurulduğu" yaygın görüşü de böylece geçerliliğini yitirecek.

Londradaki Charing Cross Hastanesinden nörolog Russell Lane "Bu heyecan verici yeni çalışma, son derece karmaşık bir yapısı olan hastalığın moleküler açıdan anlaşılmasını sağlayacak.

Bilim adamları hastalığın teşhisinin kan testleriyle yapılabileceğine işaret ediyor. "Hastalığın büyük ölçüde akyuvarlarda ve bunların faaliyetinde geliştiğini ortaya çıkarttık" diyen Kerrye göre, böylece ilaç ile müdahalenin kapısını da aralandı.

Hastalığın virüs tarafından tetiklendiği yönündeki bulgular, semptomların ortaya çıkış şekli ile birebir örtüşüyor. Epstein-Barr, Q ateşi, enterovirüs, parvovirüs B19 kuşku duyulan virüslerden bazıları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder