28 Nisan 2010 Çarşamba

Krup Hastalığı – Yalancı Difteri

Yalancı difteri olarak da adlandırılan bu hastalığın belirtileri oldukça belirgindir. Hafif bir nezle ve öksürükle yatan çocuk, gece yarısı boğulur tarzda bir öksürükle uyanır.

Öksürük, köpek havlaması şeklindedir. Krup, ses tellerini tutan virüslerin neden olduğu bir tür enfeksiyondur. Nefes alan ya da ağlayan çocukta ıslık şeklinde ses­ler duyulabilir. Gırtlakta şişmeler oluşur ve solunum yolları tıkanır. Çocuk solu­num güçlüğü çekerek paniğe kapılır.

Krup hastalığı için önerilen modern tıp tedavileri:

Buhar banyosu önerilir. Hastalığa neden olan etken bakteri ise, antibiyotik kullanımı­na başlanır. Antienflamatuar etkisi olan asetaminofen hapları da kullanılabilir.

Doğal sağlık tedavileri:

■ Lobelya ve homeopati literatürüne “black cohosh” adıyla geçen yılan otu adlı bitki spazmı dindirir, balgamı tedavi eder ve akciğerleri temizler.
■ Yaban kirazı spazmı giderir, balgama iyi gelir.
■ Lavanta ve papatya çiçeklerini kaynar su dolu bir leğenin içine karıştırın. Ço­cuğunuzun leğenden çıkan havayı teneffüs etmesini sağlayın.
Papatya, kedi annesi ve yaban kirazı bitkilerini demleyin. Çocuğunuza gece yatmadan önce ya da hastalığı yoğun olarak yaşadığı anlarda bu karışımdan azar azar içirebilirsiniz.
■ Çocuğunuza kekik ve okaliptüs yağlarını kullanarak ayak banyosu yaptırabi-* lirsiniz.
■ Homeopati tedavileri oldukça etkilidir:
■ Hastalığın nöbetler halinde görüldüğü anlarda her 20 dakikada bir deniz süngeri kullanabilirsiniz. Deniz süngerini nasıl elde edebileceğiniz ve nasıl kullanabileceğiniz konusundaki bilgileri homeopati uzmaojnızdan elde edebilirsiniz.
■ Soğuk su isteyen ve su tüketiminden sonra kusan çocuklar için “fosfor” maddesi kullanılabilir.
■ Derinden gelen, at hırıltısına benzeyen öksürük vakaları için “drosera” ad­lı bitkiyi kullanabilirsiniz.
■ Bach çiçek esansları çocuğunuzu rahatlatır ve nefes almasını kolaylaştırır. Ço­cuğunuzun sırtını ve göğüs bölgesini Bach çiçek kremi ile ovabilirsiniz.
■ Kaya gülü (rock rose) adlı bitki korkup paniğe kapılan çocuklar için kullanıla­bilir. Çocuğunuz öksürük nedeniyle aşırı bir şekilde yorulduysa, zeytin işe ya­rayacaktır.
■ Okaliptüs, lavanta, çam, tarçın, papatya ve kekik yağlarını karışım haline geti­rin. Elde ettiğiniz karışımı buharlaştırıcı bir tüpe (inhalatöre) koyun ya da ayak banyosu için kullandığınız suya ilave edin.
■ Birkaç damla okaliptüs ya da lavanta yağı damlattığınız mendili çocuğunuzun yatağının yanında bir yere koyun. Bu yağlar çocuğunuzun nefes almasını ko­laylaştırır.
■ Birkaç damla lavanta yağını birkaç damla zeytin yağı ile karıştırın. Elde ettiği­niz karışımı, çocuğunuzun göğüs ve sırt bölgesine yaptığınız masajlarda kul­lanabilirsiniz.
■ Bal ve limon karışımı ile hazırladığınız sıcak içecek çocuğunuzda görülen be­lirtilerin hafiflemesini sağlayacaktır. Balın içindeki antibakteriyei özellik, bak­teriler nedeniyle ortaya çıkan krup vakalarının tedavisinde kullanılabilir.

Faydalı terapiler:

Geleneksel Çin terapileri, homeopati, aromaterapi, akupunktur, herbaîizm.

Evde yapabilecekleriniz:

■ Çocuğunuzun, bir leğenin içine doldurduğunuz sıcak suyu teneffüs etmesini sağlayın. Bu sırada çocuğunuzun başını bir havlu yardımıyla örtebilirsiniz. Çocuğunuz bu tavsiyemizi uygulamayı reddediyorsa, banyoya gidin ve tüm sı­cak su musluklarını açın. Banyonun buharla dolmasını sağlayın. Çocuğunu­zun banyodaki buharı teneffüs etmesi de işe yarayacaktır.
■ Çocuğunuzun baş kısmını ya da vücudunun üst kısmını bir yastık yardımıyla yükseltin. Bu şekilde soluk alıp vermesini de kolaylaştırmış olursunuz.

Uyarı: Çocuğunuz morarırsa, acilen doktor çağırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder