22 Nisan 2010 Perşembe

KUSMA


KUSMA
Mide içeriğinin ağızdan boşaltılmasına kusma denir. Kusma, karın kasları, diyafram ve mide duvarındaki kasların aynı anda ve hızla kasılmasıyla gerçekleşir. Bu arada mideyle onikiparmakbağırsağı arasındaki mide kapısı (pilor) büzülmüş, mideyle yemek borusu arasındaki mide ağzı (kardiya) ise gevşemiş olduğundan mide içeriği bağırsağa geçemez, ağza doğru itilir. Kusma regürjitasyondan farklıdır.

Regürjitasyon mide ve yemek borusu içeriğinin az miktarda ağza gelmesidir; öncesinde bulantı görülmez ve kusmada olduğu gibi şiddetli mide kasılmalarıyla birlikte ortaya çıkmaz. Beyinde kusmayla ilgili bir sinirsel merkez vardır. Bu merkez beyin tümörleri, menenjit gibi bir nedenle kafatası içinde basıncın yükselmesiyle ya da örneğin böbrek yetmezliğinde kanda biriken üre, kötü kullanılan morfin ve başka ilaçlar gibi zehirli maddelerin etkisiyle doğrudan uyarılır; kusma sinirsel merkezden kaynaklanır. Bazı olgulardaysa beyindeki merkez refleks yolla uyarılır ve kusma sindirim sistemi, idrar yolları, kadın üreme organları vb hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkar.
Kusma Türleri
p Beslenmeye bağlı kusma: Öğünler sırasında ya da hemen sonra görülür. Besinlerin mideden bağırsaklara geçişinin fcorlaştığı mide kapısı darlığı gibi bazı durumlarda yemekten 10-12 saat sonra da olabilir. Çıkarılan besinler yan sindirilmiş ya da hiç sindirilmemiştir.
Mukuslu (sümük) kusma: Bu tür kusma da genellikle sabahlan görülür. Gece yutulan tükürük ve ona ipliksi bir (travmatıt görünüm veren mukustan (sümük) oluşur.

Safralı kusma: Genellikle bağırsak tıkanmalarında şiddetli kusma çabalanndan sonra görülür.Dışkılı (fekal) kusma: Bağırsaklardan gelen maddelerin mide salgısıyla birlikte çıkanlmasıdır. İlerlemiş bağırsak tıkanmalannda görülür.Kanlı (hemorajik) kusma: Yalnızca kan ya da kanın mide salgısı ve besin artıklanyla kanşımından oluşur. Çıkanan kan sindirim sisteminin üst bölümünden (mide, yemek borusu) geliyorsa ve beklemeden hemen çıkmışsa, rengi kırmızıdır. Eğer midede birkaç saat gibi bir süre bekledikten sonra çıkmışsa, bir ölçüde sindirime uğradığmdan “kahve telvesi”ne benzer, kahverengi-siyah görünümdedir.

bulantıyı engellemek için nasıl beslenmeli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder