16 Nisan 2010 Cuma

Loğusalık Sorunları

LOĞUSALIK SORUNLARI: Doğumdan sonraki ilk 6 hafta {40 gün) loğus allık dönemi adını alır. Doğumu izleyerek başlayan ve ilk birkaç gün giderek azalarak süren, kasıklara yayılan, adet ağrılarına benzer sancılar normal olup şiddeti kişiden kişiye değişir. Bu ağrılar, doğumdan sonra rahim içinde açılan damar ağızlarının kapanması ve rahimin küçülmesi için gerekli olan kasılmaların sonucunda oluşan fizyolojik bir olaydır.

Loğusalık döneminin başka bir önemi fizyolojik olayı da loğusalık akıntısıdır (lochia). Doğumdan sonra yaklaşık 4-6 hafta kadar süren bu akıntı, mikroplar için çok uygun bir ortamdır. Mikroplardan korunmak için kullanılan petlerin [bezlerin) mikropsuz olması gerekir. Bunun için eczanelerden alınan petler ya da kızgın ütü ile iyice ütülenmiş bezlerin kullanılması yeterlidir. Bu önlemler, doğum sırasında epizyotomi yapılmış olanların dikişlerine de mikrop bulaşmasını önleyecektir.

Emzirme ile ilgili sorunlar: Doğumu izleyen 3-k gün içinde süt gelmeye başlar. Emzirme sırasındt başhca iki önemli sorun vardır:

1. Memelerin sertleşmesi ve ağrıması: Bu durum memelerde süt birikmesi sonucu olup, fazla sütün boşaltılması gerekir. Süt mikroplar için çok uygun bir ortam olduğundan, bu durumun sürekliliği kolaylıkla meme iltihaplarına yol açar. Sütün boşalmasının yeterli olmayışı sonucu memede dolgunluk ve ağrının yanında 38°’ye kadar yükselen ateş de görülür, sütün boşaltılması ile bu yakınmalar geriler. Sütün boşaltılması için aşağıdaki yöntem yararlıdır. Temiz bir kap ya da tas içine dayanılabilecek sıcaklıkta su konur, içine küçük iki havlu konur, bu havlular sırayla dolgun meme üzerine uygulanır. Bu işleme yaklaşık 20 dakika kadar devam ettikten sonra bebek emzirilir ve hemen arkasından memelerde kalan fazla süt eczaneden alınan bir pompa ile boşaltılır. Pompa ile boşaltılırken elle, memelerin sağılması ile yardım edilmelidir. Bu arada meme başlarının çok temiz tutulmasına dikkat etmeli ve memeler bir tülbent ya da eşarp yardımıyla boyuna aşılmalıdır.

2. Meme başı çatlakları: Meme başı ç. tlaklan emzirme güçlüğüne ve dolayısıyla süt birikimine neden olduğu gibi, kolaylıkla mikrop kaparlar. Bu durumu önlemek için meme başlarına antiseptik bir pomat sürülmeli ve üzerine mikropsuz bir bez kapatılmalıdır. Emzirme zamanı ise bu pomat karbonatlı su ile silindikten sonra bebeğe verilmelidir. Emzirmeden sonra da yeniden aynı pomat sürülüp, kapatılmalıdır.

Meme başı çatlakları ya da meme başının içe çöküklüğü gibi emzirmeyi güçleştiren durumlarda, eczaneden alınacak bir meme başı yardımıyla emzirme sağlanabilir ya da süt pompa yardımıyla sağılarak, kaşıkla ya da biberonla bebeğe verilir. Loğusalık döneminde doktora başvurulması gereken durumlar:

1. Kanamanın sürmesi

2. Ateşin 38° ya da daha yüksek olarak bir günden fazla sürmesi

3. Loğusalık akıntısının pis kokulu olması

4. Normalde 4-6 hafta kadar sürmesi gereken loğusalık akıntısının ilk günlerde kesilmesi

5. Doğumdan sonra rahmini giderek küçülmeme-si. Genellikle 10 gün içinde eski büyüklüğüne erişir

6. Memelerdeki dolgunluk, sertlik, kızarma, ağrı ve 38°C ya da daha yüksek ateş
7. Bacakların genellikle birinde şişlik, kızarıklık, ağrı ve ateş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder