28 Nisan 2010 Çarşamba

Madura ayağı, atlet ayağı

TİNEA PEDİS (Madura ayağı, atlet ayağı)
Ayak parmakları arasında başlayan ve diğer kısımlara da yayılan bu enfeksiyonun klinik görünümü iltihaplı cerahat, pullar halinde dökülme, aşınma şeklindedir. En belirgin belirtisi, kaşıntı veya yanma hissidir. Tinea pedis türü deri lezyonları simetrik olarak dağılır. Enfeksiyon insandan insana geçer; hastalık temas yoluyla da bulaşır.

Bu rahatsızlık yüzme havuzlarından da bulaşabilir. Banyodan sonra ayaklarını kurulamayan ya da ayakları sürekli terleyen çocuklarda görülen bu rahatsızlığın tedavisi uzun süre almaktadır. En sık görülen belirtiler ayakta rahatsızlık hissi ve kaşınma, deride soyulmalar ve su toplamasıdır.

Tinea Pedis için önerilen modern tıp tedavileri:
Mantar önleyici kremler kullanılabilir, enfeksiyon durumunda antibiyotik içeren kremler uygundur.
Doğal sağlık tedavileri
■ Mantar için kullanılan ve rahatlatıcı özelliği olan çay ağacı, okaliptüs, lavanta ve homeopati alanında “patchouli” adıyla bilinen bitkinin yağı ile ayak banyosu yapflabilir. Ayak banyosundan sonra koku içermeyen bir kremle ayaklarınızı nemlendirebilirsiniz.
■ Ekinezya bitkisi de mantara karşı kullanılmaktadır. Ekinezya bitkisi ezilerek ayaktaki sorunlu bölgeye sürülebilir.
■ Sorunlu bölgeye yoğurt da sürülebilir çünkü yoğurdun mantar enfeksiyonlarını iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
■ Mantar enfeksiyonlarına karşı savaşmak amacıyla, vücuttaki doğal ve faydalı bakterileri dengeleme görevini üsüenen “asidofil” tabletlerini kullanabilirsiniz.

Faydalı terapiler
Aromaterapi, herbalizm, homeopati, geleneksel Çin terapileri.

Evde yapabilecekleriniz

■ Çocuğunuzun ayaklarını temiz tutun; çocuğunuzun ayaklarında herhangi bir % çatlak varsa çocuğunuzu yüzme havuzlarından ve nemli yüzeylerden uzak tutun. Pamuklu çoraplar satın alın, çocuğunuzun ayaklarını sarmadan iyileştirmeye çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder