28 Nisan 2010 Çarşamba

Meckel Çıkmazı

Meckel divertikülü ince bağırsağın son bölümünde açılan bir kesedir ve bazen mide dokusuyla astarlanır. Bazı bireylerde doğuştan var olduğu için bir sorun yaratmaz.Belirtiler divertikülün kanadığı, tıkandığı veya iltihaplandığı zamanlarda ortaya çıkar. Tıkanıklık, karnınızın üst sağ tarafında ani ve acılı ağrılara sebebiyet verir. Bu belirtinin yaygın olması, apandisit ve safra kesesi hastalığından kaynaklanır. Meckel divertikülünün teşhisi zordur.
Teşhisi gerçekleştirmek için uygulanan en iyi yöntem, radyoaktif bir boyanın kan akışına enjekte edilmesidir. Bu boya divertikülün içinde dolaşır ve bir nükleer ilaç taramasında parıldar. Divertikülüm intususepsiyon (besinin dokuya karışması) adı verilen ve bağırsakta oluşan bir tıkanıklığa sebep olursa, bu tıkanıklık röntgenlerde görülür.İltihaplanmalar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Kanama kapsamlıysa, kan nakli yapılabilir. İhtiyaç halinde ise, divertikülümün alınması gereklidir
Glütenin Gizli Kaynakları
Çölyak hastasıysanız glüten içeren yiyecekleri yememelisiniz ve bu maddeyi içeren ilaçları kullanma¬malısınız. Bazı besinler glutensizdir, örneğin;donmuş et, kümes hayvanları, balık, sebzeler, meyve ve süt gibi.
Çölyak hasta insanların ana problemi ticari amaçlı üretilen besinlerin etiketlerinde glüten içerip içermediğinin belirtilmemesidir.Bu nedenle, genel bazı kuralları izlemelisiniz ve glüten içerebilecek bazı besin maddeleri üzerinde çalışmalar yapmalısınız. Ticari amaçla üretilen her besin maddesinin etiketini incelemelisiniz. Eğer etikette ‘Yenilmemesi gerekenler’ bölümündeki maddeler bulunuyorsa, bu yiyeceği yemekten kaçının.
‘Yenilebilir’ köşesindeki yiyecekler için serbest glüten oranını doğrulamanız gerekmektedir. Ayrıca imalatçıyla irtibata geçmeli veya çölyak hastalığı organizasyonlarından, korunmuş olan besinlerin listesini araştırmalısınız.
Bu bilgilerin bazılarına bu kitaba bağlı web adresinden de ulaşabilirsiniz. Bu web sitesi sizi serbest glüten oranı olan besinleri nasıl seçeceğiniz, seyahatte yemek yerken bu tür besinlerden nasıl korunacağınız hakkında, glüten içeren ilaçlardan nasıl uzak duracağınız ve diğer çölyak hastalığı hakkında bilgi veren sitelere nasıl ulaşacağınız hakkında bilgilendirir.
Bunların yanı sıra doktorlar yulaf içeren besinler yemenizden kaçınmanızı önerirler. Ama bazı doktorlar yulaflı besinleri şekersiz diyet kapsamında onaylamaktadırlar. Doktorunuza mutlaka danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder