18 Nisan 2010 Pazar

MEME BAŞI

Meme başı, bir memenin ortasındaki kalkık bölgedir. Meme başı, areol adı verilen disk şeklinde koyu renkli bir bölgeyle çevrelenir. Meme süt kanalları, meme başına boşalır. Dikleşme yeteneğine sahip bazı dokular içeren meme başları, hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel yönden uyarıcı olabilir.
Bölgesel travma, sürtünme ya da emzirme sonucu meme başlarında duyarlılık görülebilir. Süt benzeri bir akıntı, gebelik sırasında veya gebelikten kısa bir süre sonra ya da emzirme sırasında normal olarak oluşabilir. Bu tür akıntıya, endokrin (hormonal) bozukluklar ve bazı ilaçlar da neden olabilir. Daha az yaygın olarak akıntı, meme kanserine de işaret edebilir. Kanama da meme kanserinin işaretlerinden biridir ve kontrol edilmesi gerekir. Tedavi, akıntının altında yatan nedeni ortadan kaldırmayı amaçlar.
Emzirme sırasında meme başlarına özel bir bakım uygulanması gerekir. Memenin uygun bir biçimde temizlenmesi ve meme tamponu kullanılması iki emzirme arasında memenin kuru kalmasını sağlar ve aşırı duyarlılığına engel olur. Meme başı bölgesini nemli ve esnek tutmak için meme kremleri kullanılabilir.
Meme başı ve çevresindeki koyu renkli bölgede, kimi zaman kızartı görülebilir; bu kızartıların büyük bir kısmı tehlikesizdir ve kolayca tedavi edilebilir; ancak bazıları (özellikle akıntının da eşlik ettiği durumlarda) memede Paget hastalığına işaret eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder