20 Nisan 2010 Salı

Meme dikleştirme meme estetiği

Meme dikleştirme ameliyatı - meme estetiği, kadınların güzellik yöneldiği şu günlerde önem kazanmıştır. Memeleri düzeltme esasına dayanır meme dikleştirme ameliyatı - meme estetiği. Meme dikleştirme ameliyatı - meme estetiği, daha doğrusu meme estetik ameliyatı, plastik cerrahlar tarafından yapılır. Özellikle doğum sonrasında süt verme nedeniyle büyüyen memelerde, süt devresinin bitmesinden sonra meme hacmi küçülür. Bu küçülmeye genellikle deri uyum gösteremeyip bol kalınca meme ve meme başı aşağı doğru sarkma gösterir. Bazı hastalarda ise fazla miktarda kilo verme sonucunda meme dokusunun küçülmesi de aynı sonucu doğurabilir. Obezite - aşırı şişmanlık - (özellikle ideal vücut ağırlığının %25inden fazla ise) - Akciğer hastalıkları (örnek olarak astım), kardiyovasküler hastalıklar (örnek olarak anjina) - Tromboemboli hikayesi - Özellikle insüline bağımlı diyabet - Fazla sayıda sigara içilmesi - Meme kanseri için önceden verilen radyoterapi Fizik muayenede, medikal hikayede, ailevi hikayede meme kanseri şüphesi bulunması veya 40 yaşın üzerindeki hastalarda meme kanseri riski artmış hastalarda mamografi indikasyonu vardır.

Memedeki sarkma çeşitli şekillerde sınıflanır. Genellikle sarkma meme başının, meme altı çizgisinin hizasına veya daha aşağısında bulunmasını ifade eder. Meme altı çizgisi hizasında veya yakınında ise 1. derece (hafif) sarkma adı verilir. Bu durumda meme halkasının üzerindeki deriden yarım ay şeklinde bir parça çıkarılarak meme halkası biraz daha yukarı alınabilir. Meme ucu, meme altı çizgisinden 1-3 cm aşağıda ise 2. derece (orta) sarkma mevcuttur. Bu durumda meme ucu halkasının etrafından daha büyük bir deri parçası çıkarılır ve halka daha küçük çapta olan meme başı halkasına büzülerek dikilir. Bu durumda sadece meme başı halkası etrafında iz kalacak ancak halka etrafı birkaç ay torba ağzı şeklinde büzülmüş görünüm alacaktır.

Bu görünüm 1-2 senede giderek azalır. Bu durum istenmezse, vertikal kısa skar metodu uygulanabilir (meme estetiği). Bu metodda, halka etrafının büzülerek dikilmesi yerine, üstte oluşan deri açıklığının, meme halkasının altına kaydırılarak aşağı doğru uzanan dik bir iz kalmasını (vertikal kısa skar metodu) sağlar. Meme ucu, meme altı çizgisinden 3 cm den daha aşağıda ise, 3. derece sarkma mevcuttur. Bu durumda üstteki resimlerde görülen ters-T şeklinde iz kalan vertikal (anahtar deliği) mastopeksi uygulanır. Bu durumda ek olarak meme altında yatay bir iz daha kalacaktır. Ancak bu metodun üstünlüğü memenin tam bir koni ve yuvarlak şekil alabilmesidir.

Vertikal kısa skar metodunda ise meme alt kısmında hafif bir potlaşma kalacaktır. Bu pot, 1-2 sene içinde giderek azalır. Tamamen kaybolmazsa, lokal anestezi altında ufak bir deri parçası yatay elips şeklinde çıkarılarak pot giderilir. Bunların dışında "psödoptoz" adı verilen durumda ise memede sarkma olmadığı halde meme başı halkası ile meme altı çizgisi arasındaki uzaklığın normalden daha kısa olması sonucunda memenin sarkık gibi durmasıdır. Bunun düzeltilmesi için ufak bir silikon meme protezi ile meme büyütme işlemi yapılabilir. Ya da meme başı halkası vertikal kısa skar metodu ile olması gereken daha üst noktaya kaydırılır. Silikon protezi uygulaması çok az iz kalacağı için daha çok tercih edilir.

Meme dikleştirme ameliyatı ( meme estetiği ) sonucunda meme başı daha yukarı seviyeye, normal yerine gelir. Bu seviye hasta ayakta dururken öne ve hafif yukarı doğrudur. Meme dikleştirme ameliyatı ( meme estetiği ) sonucunda meme başı halkası etrafında, önde bu halkadan aşağı doğru uzanan dikey bir iz ve meme altında yatay bir çizgi şeklinde iz kalır (ters T şeklinde). Bu iz ilk 6 ayda önce pembe renkte iken giderek beyazlaşır ve iz azalır. Bir iki sene içinde belli belirsiz hale gelir. Nadiren izlerin aşırı belirgin olması durumunda (hipertrofik skarlar veya keloid) ikinci bir düzeltmeyi gerektirebilir.

Plastik cerrah, çıkarılacak meme dokusu, memelerin sarkıklığı ve diğer faktörlere dayanarak, hastaya uygulanacak metod hakkında karar verir. Meme dikleştirme ameliyatı ( meme estetiği ) hastanede ve genel anestezi altında yapılır. Meme başı ve halkasının yeni yeri ve çapı, hastanın vücut ölçülerine göre belli anatomik noktalar göz önüne alınarak hesaplanır ve çizilir. Fazlalık oluşturan deri, uygun kısımlardan çıkarılır. Meme başı olması gereken daha yukarıdaki noktaya getirilir. Bu sırada meme başının süt kanalları ile bağlantısı çok az miktarda kesilir. Meme dikleştirme ameliyatı ( meme estetiği ) sonrası oluşabilecek komplikasyonlar arasında, infeksiyon, kanama ve hematom sayılabilir.

Meme
dikleştirme ameliyatı ( meme estetiği ) tekniği süt kanallarının kesilmesini gerektirmediğinden hastanın ileride doğum yapması halinde süt verme durumunda bir sorun olmaz. Dolaşım problemlerine bağlı çok nadiren oluşabilen spesifik komplikasyonlar ise yağ dokusu veya meme ucu dokusunun nekrozudur. Dikişler 12-15 günde alınır. Meme dikleştirme ameliyatı ( meme estetiği ) sonrasında hasta ilk bir iki gün için ağrıdan yakınabilir. Bu ağrılar, ağrı kesici ilaçlarla giderilir. Meme dikleştirme ameliyatı ( meme estetiği ) sonrası birkaç gün pansuman yapıldıktan sonra hastaya sütyen giydirilir. Kullanılacak sütyenin balensiz, yumuşak penye ve tüm göğsü örtecek şekilde olması tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder