18 Nisan 2010 Pazar

MENİNGOSEL

insan embriyosunda sinir tüpü, omuriliğin öncüsü olarak gelişir. Normalde tüp, sinir sistemi yapılarını geliştirmek için kapanır; kapanmadığı durumlarda, omuriliğin sinir dokusunu örten zarlar ya da meninks tabakası, sıvı dolu bir kese şeklinde deriden fırlayabilir.
Meningosel, omurganın yeterince kapanmadığı herhangi bir doğuştan anormalliği tanımlayan terimdir. Bazen, omuriliğin parçaları, fıtık olarak da çıkabilir. Bu duruma meningomiyelosel adı verilir; bu durum, omurilik ve sinir köklerinin zarar görmesi sonucu, bozukluğun olduğu bölgenin altında zayıflığa ya da felce yol açtığı için meningoselden daha yaygın ve daha ciddidir.
Her iki durum, fetüs omurgasının kapanması için son kısımları olan sırtın alt bel ya da sağrı kısımlarında meydana gelir. Hidrosefali ya da kalça kayması gibi doğuştan bozukluklar da görülebilir. Bu iki türde bozukluğun giderilmesi için doğumdan kısa bir süre sonra cerrahi müdahale gerekebilir. Herhangi bir nörolojik zarar, genellikle geri döndürülemez ve gelecekte oluşacak sakatlığı en aza indirmek için fiziksel terapi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder