18 Nisan 2010 Pazar

MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI

Mesleki akciğer hastalıkları toz veya gazların etkisinde kalma sebebiyle oluşan bir grup hastalıktır. En büyük grup kömür tozu, sılika ve asbest gibi inorganik tozların sürekli solunmasında kaynaklanan pnemokoniyozlardır. Asbestoz özellikle ciddi bir tiptir: çünkü asbest lifleri akciğerde hem kötü bağ dokusu oluşumuna hem de akciğer zarı kesesinin (mezoteliom) ve akciğerin (bronşlardan türeyen karsinom) kanserine sebep olabilir.
Diğer bir önemli mesleki akciğer hastalığı da akciğerde alerjik reaksiyon yaratan organik tozların solunmasından kaynaklanan dış kaynaklı alerjik alveol iltihabıdır (örnek olarak küflü samana bağlı ‘çiftçi akciğeri’; güvercin ve muhabbet kuşu döküntülerine bağlı ‘kuşçu akciğeri’; küflü arpa ve malta bağlı ‘malt işçisi akciğeri’).
Diğer mesleki solunum hastalıkları arasında, tozlar ve gazların bir süre etkisinde kalma ile solunum yollarının daraldığı mesleki astım (örneğin bahçıvanlar için sedir tozu astımı) ve klor gibi tahriş edici gazlara zehirli reaksiyonlar sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder