18 Nisan 2010 Pazar

Mitral kapak hastalığı

Mitral kapak hastalığı genelde iki tiptir: kapak deliğinin çok dar olduğu mitral darlık ve mitral kapağın sol karıncıktan sol kulakçığa kanın geri kaçışını önleyemediği mitral yetmezlik (veya inkompetans). Çoğu mitral kapak hastalığı romatizmal kalp hastalığına bağlıdır ama mitral yetmezlik, kopuk veya eksik kalp tellerinden veya papiller kaslardan kaynaklanabilir.
Mitral darlığı olan hastalar genellikle doktora nefes darlığı, yatarken soluksuz kalma ve öksürüğünden kan gelme gibi kalbin sol tarafında yetmezlik belirtileriyle giderler. Bununla birlikte çarpıntı (kalbin göğüste çok hızlı çarptığı hissi) ve göğüs ağrısı şikayetleri de gelişebilir.
Hastalarda ayrıca kulakçık kökenli kalp titreşimi (sol kulakçığın düzensiz ve etkisiz kasılması) gelişebilir ve eğer sol kulakçıkta kan pıhtılaşır ve beyin, kol ve bacaklar veya karaciğer gibi organlardaki atardamarları tıkayacak minik parçacıklar fırlatırsa ciddi sonuçlar doğabilir. Göğsün sol alt tarafından en iyi şekilde duyulabilen bir üfürüm (kalpte anormal akan kanın çıkardığı ses) olacaktır.
Mitral darlıkta ilaç tedavisi ile ritim bozukluklarının (anormal ritmin) tedavi edilmesi amaçlanır ve genellikle digoksin, beta-adrenerjik blokör ilaçlar ve klinik şartlara bağlı olarak kinidin kullanılır. Warfarin gibi pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar kulakçıkta yerinden kopup diğer atardamarları tıkayabilecek bir pıhtı oluşmasını önlerler. Kapak yüzeylerindeki enfeksiyonları tedavi etmek için de antibiyotikler kullanılır.
Cerrahi tedavi sıklıkla kenarından birbirine yapışmış olan kapağın yaprakçıklarmın ayrılmasını (valvotomi) içerir. Bazı vakalarda tüm kapağın yapay bir kapakla (protez) değiştirilmesi veya domuz kalbinden kapak nakli yapılması gerekebilir.
Mitral yetmezlik çeken hastalar hekimlerine sıklıkla bitkinlikten, nefes darlığından ve gece aralıklarla nefessiz kaldıklarından şikayet ederler. Eğer durum kalp tellerinin ani bir biçimde kopmasına bağlı ise belirtiler aniden başlayabilir. Bir üfürüm de vardır ancak sesin zamanlaması mitral darlıkta olduğundan farklıdır. İlaç tedavisi mitral darlıktakine benzer olabilir, cerrahi tedaviyse hasarlı mitral kapağın bir protetik kapakla veya doku nakliyle değiştirilmesini içerir.
Mitral darlık veya yetmezlik durumunda mitral kapağın değiştirilmesi açık kalp cerrahisini gerektirir, bu işlemde hastanın vücudu soğutulur ve kalbin görevi geçici olarak bir kalp-akciğer makinesine devredilir. Bu işlem kalbin durdurulup açılabilmesini; böylece cerrahın hasarlı kapağa ulaşabilmesini olanaklı kılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder