15 Nisan 2010 Perşembe

Okullarda Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi ve Sınırlandırılması

Okul sağlığına bu hafta da devam ediyorum. Okul çok sayıda çocuğun bir arada bulunduğu bir ortam olduğundan, çocuğun evine oranla bu ortam enfeksiyon hastalıklarının yayılımını daha kolaylaştırır.İlkokul çağındaki çocuklar enfeksiyonlara karşı daha duyarlıdır ve bu yüzden daha sık hastalanabilirler.Ergenlik çağındakiler ise küçükler kadar sık hastalanmasalar da onlar için de okula devam çok önemlidir çünkü bu yaşlar sınavlara hazırlık dönemi olup okul başarısı ön sırada yer almaktadır.
Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için ne tür önlemler alınmalıdır?
Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinin birçok yöntemleri vardır. Çocuklara kullandıkları kağıt havluları çöpe atmaları, hapşırdıklarında ya da öksürdüklerinde ağızlarını kapamalarını, tuvaletten çıkınca ellerini su ve sabunla yıkamaları, aşılanmanın hastalıklardan koruyucu olduğu öğretilmelidir.Ancak 21. yüzyılın bulaşıcı hastalıklarını önleyebilmek için temel sağlık kurallarından daha fazlası gerekmektedir.Dünyada geçtiğimiz on yıl içinde ergenlik çağında cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bir artış gözlenmiştir.Okullarda cinsel eğitimin yetersiz olması,gençler arasında madde ve ilaç kullanımının artması kan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla savaşım konusunda acil önlemler alınması gerektiğini ortaya koymuştur.
Hastalıkların bulaşmasını hangi etmenler etkiler?
Enfeksiyona yol açan mikroorganizmanın yayılımının kolay olması, bulaşmasının kolay olması ve sınıf arkadaşlarının daha önce o hastalığı geçirmemiş ya da hastalığa karşı aşılanmamış olması bulaşmasını etkiler.
Bulaşıcı hastalıklar hangi yollarla bulaşır?
Ağız-dışkı,solunum sistemi,enfekte deri ile doğrudan temas ve kan,idrar ya da diğer vücut salgıları ile temas yoluyla bulaşır.
Okul ortamında enfeksiyon hastalıklarının yayılımının önlenmesi ve sınırlandırılması için neler yapılmalıdır?
İlk olarak aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmak için okula kayıt sırasında aşı takvimine göre uygulanmış aşıların kayıtları kontrol edilmelidir. Aşısız çocukların hemen aşılanması sağlanmalıdır.
Bireysel ve çevresel temizlik kuralları öğretilmeli ve uygulanmalıdır. Özellikle ilkokul çocukları arasında enfeksiyonların önlenmesinde en etkin yol el yıkamadır. Tuvaletteki lavabolar çocuklara uygun boyda olmalı ve mutlaka sabun bulunmalı ayrıca çocuklara uygun boy klozetler kullanılmalı ve bu tuvaletlerin her kullanım sonrası dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.Bu amaçla % 10 luk çamaşır suyu kullanabilir.
Çocukların uyudukları yatak o çocuğa özel tek kişilik olmalı.Bir çocuğun ağzına aldığı oyuncak,kullandığı bardak,tabak,kalem,diş fırçası gibi nesneler ortak kullanılmamalı,ağza alınan nesneler %10 luk çamaşır suyu ile temizlenmelidir.Bit gibi doğrudan temas ile geçen hastalıkların önlenmesi için bireysel eşyaların ayrı dolaplarda saklanması,ortak askılarda kaban,şapka gibi eşyaların bulundurulmaması ve bu eşyaların paylaşılmaması gereklidir.
Öğrenciler gereksinimleri olduğunda kendi kendilerine ilkyardım yapabilmeyi öğrenmelidirler.
Okullarda mutfak ve yemekhanelerin temizliğine özen gösterilmeli,fare ve böceklerle savaşılmalı,açıkta yiyecek bırakılmamalı,masalar her yemek sonrası temizlenmeli,yemek hazırlamadan önce mutlaka eller sabunla yıkanmalıdır.
Bulaşıcı hastalığı olan çocuklar bulaştırıcılık geçene kadar okuldan uzak tutulmalıdır.Bazı hastalıklarda yakın temas eden arkadaşlarına koruyucu antibiyotik tedavisi verilmelidir.
Hepatit B,C,HIV gibi vücut salgıları ve kan yoluyla geçen hastalıklardan korunma yolları,güvenli cinsel ilişki konularında eğitimler okul ders programları içinde yer almalıdır.
Kaynak:Çocuk Forumu,Aralık 2007
Görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder