17 Nisan 2010 Cumartesi

Oturarak Çalışmak ve Sandalye Dizaynı

Bugün insanların büyük çoğunluğu iş hayatının önemli bir kısmında oturarak çalışmak zorunda kalmaktadır. Oturarak çalışmak ayakta çalışmaya göre daha avantajlı gözükmektedir, ancak oturarak çalışmanın da bazı ergonomik kuralları vardır.
Oturma:Eğer bir iş yapılırken yeterli çalışma alanı yok ise ve fazla fiziksel aktivite gerekmiyorsa o iş oturarak gerçekleştirilebilir. NOT: Bütün gün oturarak çalışmak vücut ve özellikle sırt için için iyi değildir. Bu nedenle çalışanlar bazen görev değişikliği yaparak ayakta çalışma imkanına sahip olmalıdırlar. Oturarak çalışma için iyi seçilmiş bir sandalye şarttır. Sandalye çalışanın bacak ve genel pozisyonunu kolayca değiştirebileceği özellikte olmalıdır.
Oturarak çalışma sırasında uyulması gerekli ergonomik kurallar şunlardır:
* Çalışan tüm alanlara rahatlıkla ulaşabilmeli ve bu sırada vücudu eğilip bükülmemelidir.* İyi oturma pozisyonu çalışanın önündeki va yanındaki çalışma alana karşı dik olmasıdır.* Çalışma masası ve sandalye iyi dizayn edilmeli ve çalışma düzeyi ile dirsek aynı düzlem içinde (aynı yükseklikte) olmalıdır.* Sırt dik ve omuzlar rahat olmalıdır.* Mümkünse, dirsekler, eller ve kollar için ayarlanabilir destekler kullanılmalıdır.
Çalışma sandalyesi:Ergonomik gereksinimler için uygun sandalye seçimi gereklidir. Bu amaçla aşağıdaki ergonomik özellikler izlenmelidir;
* Sandalye çalışma masası ve çalışma tezgahı yüksekliğine ve işin performansına uygun olmalıdır.* İdeal olarak, oturma yeri ile sırt desteği ayarlanabilmelidir. Ek olarak sırt desteği tilt hareketi yapabilmelidir.* Sandalye çalışanın ileri ve geri hareketini kolayca sağlamalıdır.* İşçinin masa altında ayaklarını uzatabileceği ve vücut hareketini kolayca değiştirebileceği alan olmalıdır.* Ayaklar rahatça yere basmalıdır. Bu mümkün değilse ayak desteği kullanılmalıdır. Ancak ayak desteği diz ve bacak kaslarına uygulanan basıncı elimine etmelidir.* Sandalye vücudun alt sırt kısmını destekleyen sırt desteğine sahip olmalıdır.* Sandalye rahatça dönmelidir.* Sandalyedeki ayak sayısı dengeyi sağlamak amacıyla beş adet olmalıdır.* Mümkünse kol destekleri çıkarılabilir olmalıdır. Çünkü bazı işlerde kol desteği rahatsızlık verebilir. Bazı durumlarda kol destekleri çalışanın çalışma tablasına yeteri kadar yakınlaşmasını engeller.* Sandalyenin oturma alanı hava alıp verebilen bir kumaş ile kaplanmalıdır.
Yukarıda sayılan ergonomik özellikler özellikte gelişmekte olan ülkelerde çalışanlara ideal bir davranış olarak gelebilir. İçiler ve işverenler için unutulmaması gerekli konu işyerlerindeki bir çok sağlık ve güvenlik problemlerinin yetersiz ergonomik koşullarından kaynaklandığıdır. Ergonominin yeteri düzeyde anlaşılması ile birlikte çalışanlar çalışma ortamlarının değiştirilmesine, işverenler ise, üretim ile ergonomik prensipleri arasında ilişkiyi görmeye başlayacaklardır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder