14 Nisan 2010 Çarşamba

Pamukçuk Hastalığı

sid=105389;channel=133110;w=300;h=250;wmid=45760;domain ="diliminucunda.net";
kategori ="0";
gosterim="TBF";adsrv=1;arkaplan="FFFFFF";
baslik="000000";
aciklama="000000";
kenarlik="0099CC";
jsai="9c8d1e596820ab03";
Yunan dilinde itiş “ilti­hap”, stoma “ağız” demektir. Stomatit genel anlamıy­la ağızda bulunan bütün iltihap türlerini içerir. Daha özel anlamıyla da gerçek ağız boşluğu mukozasıyla birlikte düşünülür. eğer il­tihap dildeyse glossit adı verilir; dişeti mukozasındaysa jinjivit adı verilir. Ağız mukozası direk olarak ağızdaki nedenlerle rahatlıkla hastalanır. Ayrıca birçok genel hastalıkların da ilk belirtileri ağızda meydana gelir. Bu sebeple ağız içi iltihapları birincil ve ikincil iltihaplar olarak ikiye ana bölümde incelenir. Birincil olanı diğer hastalıklardan bağımsız olarak meydana gelir, ikincil olanlar ise başka organların hastalanmasından dolayı meydana gelir.
Pamukçuk erişkinlerde de ortaya çıkabilir mi?
Pamukçuk erişkinlerde yalnız genel durumun aşın ölçüde bozulmasına bağh olarak ortaya çıkar. Erişkinlerde görülen atrofık stomatitte dilin desenli bir gö­rünümü vardır ve “antibiyotik dili”ne benzer. Dilde bu belirti aşırı antibiyotik kullanımı sonucunda ortaya çıkar.Ağızda pamukçuğa yol açan Candida cinsi mantarlar vücudun en çok hangi bölgelerinde hastalık yapar?Ağızda pamukçuğa neden olan bu mantarlar yutak boşluğunda ve üreme or­ganlarında da hastalık (kandida enfeksiyonu) yapabilir.Pamukçuk dudakları da etkiler mi?Genellikle dudak köşeleri yumuşamıştır; çok ağrılı küçük ülserler ve küçük kabuklarla kaplıdır.Kandida enfeksiyonları ağır olabilir mi?Tanecikli (granülomatöz) kandida enfeksiyonu bebeklik çağmın az görülen, ama önemli bir hastalığıdır. Bu hastalıkta mantar yalnız düz kılsız deriye, tır­naklara ve saçlı deriye değil, bütün mukozalara ve akciğerler gibi bazı iç or­ganlara da yerleşir. Bu bebeklerin koruyucu bağışıklık sistemindeki bir bozuk­luk nedeniyle mantar aşırı biçimde üreme şansı bulabilir. Mantar kalp ameliyatı gibi önemli cerrahi girişimler geçiren ya da ağır kanser hastası olan erişkinlerin kanında da üreyebilir.
Ağıziçi iltihabının çeşitleri Nelerdir?
Ağıziçi iltihabının çeşitleri arasında ağız nezlesi ile eksüdalı, ülser­li, kangrenli, kanamalı ve aftlı iltihaplar sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder