26 Nisan 2010 Pazartesi

Parmak Ezilmesi


Beyzbolcu parmağı ya da çekiç parmak olarak da bilinen parmak ezilmesi, parmak ucunuzu doğrultmanızı sağlayan tendonlardaki bir yırtıktır. Bir topun parmağın ucuna çarpması gibi parmak ucuna gelen kuvvetli bir darbe sonucunda oluşur. Etkilenen parmağınızın en üst eklemi ağrı yapacak ve şişecektir. Aynı zamanda, zedelenen parmağınızı doğrultamazsınız da mümkün olduğunca çabuk doktorunuzu görünüz.

Doktorunuz, kırılmadığından emin olmak için etkilenen eklemin röntgenini çekecek ve sonra da parmağı yaklaşık 6 hafta kadar kullanacağınız bir atelle hareketsiz hale getirecektir. Bazen tendonlar iyileşirken parmağınızı düz tutsun diye bir tel, kemikten geçirilebilir. Tendonların iyileşmesi birkaç ay alabilir.


Ağrı kesiciler ve steroid yapıda olmayan iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçlar, iltihaplanmayı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Atel çıkarıldıktan sonra, doktorunuz parmağın tekrar esneklik kazanması ve normal olarak kullanılabilmesine yardımcı olmak için egzersizler yapmanızı tavsiye edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder