18 Nisan 2010 Pazar

Patent ductus arteriosus

Normalde cenin oksijeni göbek bağı aracılığıyla plasentadan alır, yani akciğerlere ihtiyaç yoktur. Bu nedenle akciğer atardamarı ve aort arasında ductus arteriosus denilen bir kanal vardır. Bu kanalın görevi ceninin kalbinden gelen kanın akciğerleri baypas ederek doğrudan büyük dolaşımla vücuda dağılmasını sağlamaktır.

Doğumdan kısa süre sonra kanal normal olarak kapanır ve kalp vücudun geri kalanı gibi akciğerlere de kan pompalamaya başlar. 100.000 bebekten yaklaşık 60′ında kanal düzgün kapanmaz; bu durum patent ductus arteriosus olarak bilinir. Bu durumda kapanamayan deliğin kalbin iki üst odacığı (atria) arasında olması hariç atrial septal defekte benzerdir: Sebebi bilinmez ama prematüre bebeklerde daha sık görülür. Patent ductus arteriosus hafif bir solunum yetmezliğine ve zaman içinde ilerleyerek kalp yetmezliğine gidebilecek bir gelişim geriliğine neden olur.
Bu durum bir hekim tarafından bir stetoskop ile (genellikle kalpte üfürüm duyulabilir) ve bir ekokardiyogram (kalbin ultrasonu) ile teşhis edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder