18 Nisan 2010 Pazar

PİKA

Pika hastalığı olan kişiler toprak, çamur, zamk, buz, alçı, saç gibi maddeleri yeme isteği duyar ve bunları yer. Bu hastalık daha çok hamile kadınlarda, 1-6 yaş arasındaki çocuklarda, bazı akıl hastalıklarında ve zeka geriliği olan bazı kişilerde görülmektedir. Hastalığın nedeni, beslenmeyle ilgili bir sorun olabilir. Örneğin, demir eksikliği, kişinin toprak yeme isteği duymasına ve toprak yemesine neden olabilir. Psikolojik nedenler de söz konusu olabilir. Tedavi, nedene göre değişmektedir. Bir psikologa ya da psikiyatra danışmanın yararı olabilir. Beslenmeyle ilgili bir sorun söz konusuysa, beslenme biçiminde değişiklik ya da besin takviyesi yapılabilir.Belirtileri Yeme bozukluklarının belirtileri; aşırı yemek yeme, egzersiz ya da kilo verme konusunda saplantı ve aşırı derecede kilo vermeye devam etmektir. Kişi çok fazla seçici hale gelebilir; yiyeceklerle ilgili törensi ya da tuhaf davranışlar geliştirebilir; normal yiyecekler yemeyebilir ya da çok az yemek yemeye başlayabilir. Bu hastalıkta kişi iyi yiyormuş gibi görünür ama kilo vermeye devam eder; yemeklerden sonra gizlice kusuyor ya da müshil ilacı kullanıyor olabilir. Yeme bozukluklarının diğer belirtileri, aileyle birlikte yemek yemeyi reddetme, dikkati toplamada zorluk ve sürekli yorgunluktur. Kızlarda âdet kesilmesi görülebilir; ergenlik çağında, aç kalma, âdet görme de içinde olmak üzere, fiziksel gelişmeyi durdurabilir. Bu davranış örüntüsünde, suçluluk duygusu, kaygı ve depresyon da görülebilir.EtkileriYeme bozukluklarının etkileri: kilo verme, zayıflık, deride kuruma ve tüm vücutta tüylenmedir. Ayrıca açlık ya da depresyondan kaynaklanan intihar nedeniyle ölümler de görülmektedir. Vücutta yaşamsal besinlerin eksikliği de açlıkla aynı etkileri yaratır; ilk belirtiler, sağlığın bozulması, deride kuruluk, saç dökülmesi, tırnak kırılmasıdır. Sürekli kusma, diş minesinde aşınmalara yol açar. Sürekli müshil ilacı kullanmak, midede kasılmalara neden olur; bu, sinameki içeren müshil ilaçlarında yaygındır.
Yeme bozukluklarının etkileri, vücut ağırlığının düşmesi, deride kuruluk, tırnakların kolay kırılması, mide kasılmaları ve saç dökülmesidir. Âdet kesilmesi de çok sık görülür, ayrıca tüm vücutta tüylenme oluşur.Tedavi Anoreksiyanın ya da blumiyanın erken tanısı çok önemlidir. Sonra da bir uzmanın tedavisi düşünülebilir. Yapılması gereken ilk şey, sağlıksız yeme davranışının yol açtığı zararların giderilmesi, sonra da hastalığa neden olan sorunların çözümlenmesidir.Yeme bozukluğu olan kişiler, genellikle tedaviyle iyileşmektedir, ancak bazı sorunlar ya da sağlık üzerindeki olumsuz etkiler yaşamları boyunca devam edebilir. Ancak erken tanı ve tedaviyle zarar en aza indirilebilmektedir. Hastanede yatarak ya da dışardan tedavi gerekebilir. Ayrıca grup terapisinin ve bu konudaki destek gruplarının da yararı olmaktadır.
Kişi, uzman yardımı alıyorsa ve çaba harcıyorsa, başarı şansı yüksektir. Ergenlik çağındakiler, kendi kendine iyileşebilmektedir; ancak erken dönemde tıbbi yardım aranması ve iyileşmenin zaman alacağının bilinmesi önemlidir.Çocukların, ergenlerin, hamile ya da loğusa kadınların, beslenme biçimlerini değiştirmeden ve kilo vermek için yemek yemeyi kısıtlamadan önce, bir hekime ya da beslenme uzmanına danışmalarının büyük yararı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder