18 Nisan 2010 Pazar

PULMONER DOLAŞIM

insan vücudunda kan dolaşım sistemini bütünüyle dolaşırken kalpten iki defa geçer. Bütün memelilerde bulunan bu ikili dolaşım sisteminde kan ayrı ama birbirini tamamlayan iki yol izler. Sistemik dolaşım kanı vücuda taşır ve geri getirir; pulmoner dolaşım ise kanı akciğerlere taşır ve geri getirir. Pulnıoner dolaşımın amacı kanı ince duvarlı hava keselerinin (alveol) yanından geçirmektir, böylece kan, vücuttan toplanan karbondioksiti oksijenle değiştirebilecektir. Pulmoner kan damarlarına gönderilmeden önce kan kafa, kollar, bacaklar ve ıç organlardan kalbe koyu kırmızı renkte ve oksijenini kaybetmiş olarak döner. Kirli (venöz) kan sağ kulakçığa girer, ardından triküspid kapaktan hemen altında yer alan sağ karıncığa geçer. Burası kanın pulmoner dolaşım için pompalandığı yerdir.
Sağ karıncık kanı pulmoner kapak ve pulmoner atardamarlar yolu ile akciğerlere gönderir, bunlardan başka doğumdan sonra kirli (venöz) kan taşıyan tek atardamar sağ pulmoner atardamar sağ akciğere ve soldaki de sol akciğere gider. Her pulmoner atardamar tekrar tekrar bölünerek, akciğerlerin hava keselerinin etrafında ince duvarlı bir kılcal damarlar ağında son bulur. Burada karbondioksit atılmak üzere kandan akciğerlere geçer. Aynı zamanda akciğerlere solunan havadaki oksijen kana geçer.
Akciğerde temiz (arterial) kan (şimdi parlak kırmızıdır) kılcal damarlardan küçük toplardamarlara oradan da iki pulmoner toplardamara akar. Doğumdan sonra çoğu toplardamar kirli (venöz) kan taşır ama akciğerlerden kalbe temiz (arterial) kan taşıyan pulmoner toplardamarlar bir istisnadır. Kan tekrar kalbe sol kulakçığa geldiğinde pulmoner dolaşım tamamlanır. Temiz (arterial) kan burada mitral kapaktan sol karıncığa geçer ve sistemik dolaşım ile vücudun geri kalanına dağılır.
Pulmoner dolaşım insanlarda ancak doğumdan sonra etkinlesin Bundan önce akciğerler (sindirim sistemi ile birlikte) görev yapmaz. Onun yerine ceninin kam, plasenta aracılığıyla annenin dolaşımından oksijeni alır ve karbondioksiti verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder