18 Nisan 2010 Pazar

Pulmoner ödem

Pulmoner ödem en sıklıkla kalp yetmezliğine bağlı olarak akciğerlerde sıvı toplanmasıdır.
Pulmoner ödem ayrıca aşırı sıvı yüklemesi durumunda da meydana gelebilir; örneğin hastanede çok fazla damar içi sıvı verilen birisinde. Anaflaktik (yaşamı tehdit edici aşırı duyarlılık durumu) şok gibi büyük bir alerjik reaksiyondan da kaynaklanabilir. Kalp kası zayıfladığında, atardamar sistemine kan pompalamayı başaramaz hale gelir; bu yüzden akciğerlerin toplardamarlarında, yani pulmoner toplardamarlarda basınç yükselir. Bu da, akciğerdeki hava boşluklarına sıvı sızması ile sonuçlanır.
Pulmoner ödem belirtisi başta güç harcanınca sonraları dinlenmede de, özellikle düz yatarken, görülen nefes darlığıdır. Kalp yetmezliği olan kişiler otururken daha rahattır ve gece destek için fazladan yastık kullanabilirler. Şiddetli vakalarda hastalar gece nefesleri kesilmiş olarak uyanırlar, soluk soluğa kalırlar ve öksürürken ağızlarından köpüklü pembe bir sıvı çıkarırlar.
Tedavi için acilen hastaneye başvurulması ve akciğerlerdeki sıvının böbrekler yoluyla boşaltılması için damar içine idrar söktürücü (diüretik) ilaç verilmesi gereklidir. Hastaya oksijen verilir ve kalp yetmezliğine neden olan enfeksiyon, düzensiz kalp atışı veya kalp krizi gibi altta yatan sebepler tedavi edilir. Kalbin pompalama kapasitesini artırmak için ilaç verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder